Kotka korottamassa reippaasti omakotitalotonttien hintoja

Kotkan uudelle Räskin omakotitaloalueelle on tulossa tonttivuokrahintaan porkkana, jolla halutaan suosia erityisen energiatehokasta rakentamista.

tontit
Räskin alueelle Kotkaan ollaan rakentamassa omakotitaloaluetta.
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kotkan kaupunki aikoo nostaa tonttien hintoja reippaasti. Kaupunginhallitus päätti maanantaina nostaa omakoti- ja rivitalotonttien vuokra- ja myyntihintoja 35 prosenttia. Lisäksi osalle Räskin ja Hortolan toisen vaiheen tonteille on tulossa erityishinnat. Esimerkiksi Räskissä lähimpänä merta mäen päällä olevat tontit maksaisivat noin 30 000 euroa. Hortolassa kalleimpia ovat jokirantatontit. Tontit näillä aluilla ovat tulossa varattaviksi elokuun lopulla.

Kaupunki haluaa tukea Räskin alueella energiatehokasta rakentamista. Rakentaja voisi saada alueella tonttivuokransa puolitettua viiden vuoden ajaksi, jos tontille rakentaa selvästi vaatimustasoa energiatehokkaamman talon.

Räskiin varataan myös tontteja talotehtaille mallitalojen rakentamista varten. Yritys sitoutuisi kehittämään taloissa ratkaisuja lähes nollaenergiarakentamisesta.

Kaupunki perustelee korotuksia sillä, että hinnat ovat jääneet selvästi jälkeen muiden vastaavien kaupunkien hinnoista. Kotkan hintoja verrattiin muun muassa Haminan, Loviisan, Kouvolan ja Lappeenrannan hintoihin. Tonttien hintoja on edellisen kerran tarkistettu vuonna 1989. Tämän jälkeen niihin on tehty vain indeksikorotukset.

Uudet taksat menevät vielä kesäkuun valtuustoon hyväksyttäväksi.