Etelä-Korea tarjoaa jättipalkkiota onnettomuuslautan omistaneen miljardöörin löytämisestä

Miljardööri Yoo Byung-eunista luvattu palkkio on yhtä suuri kuin se, jonka eteläkorealainen saa, jos paljastaa Pohjois-Korean vakoojan.

Ulkomaat
Uppoavan laivan pelastustöitä.
Etelä-Korean rannikkovartiosto / EPA

Etelä-Korea on korottanut yli 360 000 euroon palkkiota, jonka se tarjoaa huhtikuussa uponneen Sewol-lautan omistajan löytämiseen johtavista vihjeistä.

Poliisi ilmoitti maanantaina palkkion korottamisesta kymmenkertaiseksi aiemmin luvatusta.

Sewolin omistajana pidetään miljardööri Yoo Byung-eunia, jota epäillään veronkierrosta, kavalluksesta ja ammatillisista laiminlyönneistä. Syyttäjien mukaan Sewolin uppoamisen syynä saattoi olla se, ettei lautan turvallisuuteen pantu riittävästi rahaa.

Yoon löytämisestä luvattu palkkio on nyt yhtä suuri kuin se, jonka eteläkorealainen saa, jos hän antaa tietoja Pohjois-Korealle työskentelevästä vakoojasta.

Viranomaiset lupaavat lisäksi yli 70 000 euron palkkion tiedoista, jotka johtavat Yoon vanhimman pojan löytymiseen.

Syyttäjä uskoo, että Yoo pitää holding-yhtiöiden verkoston kautta valtaa Sewol-lauttaa operoineessa Chonghaejin-yhtiössä. Hänen lapsensa ovat osakkeenomistajina yhtiöissä.

Viittä Chonghaejinin työntekijää vastaan nostettiin maanantaina syytteet ammatillisista laiminlyönneistä sekä meriturvallisuuslakien rikkomisesta. Joukossa on yhtiön toimitusjohtaja.

Syyttäjät uskovat, että toimitusjohtaja tiesi Sewolissa olevan ylilastia, mutta ei estänyt sitä lähtemästä satamasta. Viranomaiset epäilevät, että ylilasti ja sääntöjenvastainen lastaus ovat voineet vaikuttaa onnettomuuteen.

Syytteen onnettomuudesta on saanut myös 15 lautan miehistön jäsentä.

Onnettomuudessa kuoli tai katosi yli 300 ihmistä, joista suurin osa oli lukio-oppilaita. 288 ihmisen ruumiit on löydetty, mutta 16 on edelleen kateissa.

Lähteet: AP