Pihan ja puutarhan laittamisessa tonnit ovat pikkurahoja

Etenkin uuden omakotitalon pihamaan perustaminen istutuksineen nielee helposti tuhansia euroja. Kallista puuhaa on myös vanhan pihamaan uudistaminen, jos kaikki pistetään viimeisen päälle uusiksi. Joensuulaisen puutarhasuunnittelijan mukaan juuri kustannuspuoli jää usein television puutarha-aiheisissa ohjelmissa harmittavan vähäiselle huomiolle.

Kuva: Yle / Sarah Laukkanen

Alkukesä on pihasuunnittelijalle kiireistä aikaa. Varsinaiset suunnitelmat on laadittu jo aiemmin, viimeistään kevään kuluessa – nyt suunnitelmat on aika toteuttaa.

– Heti kun alkaa aurinko lämmittää, silloin alkaa puhelin soida. Joka aamu lähdetään jonnekin päin, pihasuunnittelija, puutarhuri Taru Lappalainen kuvailee.

Ammattisuunnittelijan apuun turvaudutaan Lappalaisen mukaan yleensä silloin, kun omat taidot tai kokemus eivät riitä. Vanhassa pihassa voi käydä myös niin, että kokemusta ja ideoita kyllä on mutta:

– Jos on vanha tontti ja sitä on jo kymmeniä vuosia katellu, niin tulee sellainen että ideoita on hirveesti mutta ei osaa niitä sijoittaa minnekään. Siinä vaiheessa suunnittelija näkee ihan uusin silmin sen asian.

Huomioon toiveet ja olosuhteet

Pihasuunnitelman teko käynnistyy asiakkaan toiveiden kartoittamisella. Ylös kirjataan mm. kasvitoiveet,oleskelupaikat ja lasten leikkialueet. Pihasuunnittelija huomioi tonttia ympäröivän maaston, tontin valoisuuden ja pohjamaan. Moni toivoo pihamaaltaan erityisesti helppohoitoisuutta, mikä sekin otetaan suunnitelmassa huomioon.

Kasveineen, nurmikoineen, päällystemateriaaleineen ja maa-aineksineen omakotitalon pihamaa tulee helposti maksamaan useita tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Taru Lappalaisen mukaan pihamaan toteuttaminen on se mikä maksaa, suunnittelijan osuus jää muutamaan sataan euroon.

– Laatoitukset ja sitten jos joutuu pohjamaata vaihtamaan niin se on se toinen isompi menoerä tontilla, Lappalainen laskeskelee.

Puutarhaohjelmat ja ruusuinen todellisuus?

Television puutarhaohjelmista saattaa puutarhuri Taru Lappalalaisen mukaan tulla vääriä mielikuvia pihamaiden laittamisen suhteen. Koko vanhaa pihamaata ei välttämättä tarvitse pistää uusiksi kerralla. Uudistamista voi kaivata vain jokin tietty osa puutarhaa. Toinen väärä luulo liittyy pihatöiden kustannuksiin.

– Niissä ei koskaan puhuta pihan rakentamisen kustannuksista. Asiakkaille voi tulla väärä käsitys, että muutamalla tuhannella eurolla saadaan tosi hieno piha ja isot laatoitusalueet, joka ei sitten käytännössä ole sitä.