1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pohjalaisyrityksillä menee hyvin – palkkaturvaa maksettu vain vähän

Alueen yritykset porskuttavat hyvin, sillä alkuvuodesta palkkaturvaa on tarvittu selvästi edellisvuosia vähemmän. Ely-keskuksen lakimies varoittaa silti, että muutama suurempi konkurssi riittää muuttamaan tilanteen.

talous
Kuvassa Häggblomin konepajan työntekijä hitsaa.
YLE / Kalle Niskala

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella turvaa on maksettu tähän mennessä noin 270 000 euroa. Koko viime vuoden summa oli jopa 1,2 miljoonaa euroa.

Työntekijällä on oikeus hakea ely-keskuksesta palkkaturvaa, jos tili on jäänyt tulematta. Turvalle on tarvetta, kun yritys tekee konkurssin tai on täysin maksukyvytön. Tänä vuonna rahoihin on turvauduttu metalli- ja ravintola-alalla, viitisenkymmentä ihmistä haki tukea. Koko viime vuonna apua sai 280 eri alojen työntekijää. Tyypillisin palkkaturvasaatava on parin kuukauden palkka.

Silti Pohjanmaan ely-keskuksen lakimies Terhi Mäkinen ei tuudittautuisi tilanteeseen.

– Muutama suurempi konkurssi, niin summa kipuaa noihin viime vuoden lukuihin, uskoo Mäkinen.

Liika odottelu kostautuu

Ensivaiheessa yrityksen maksukyvyttömyyttä paikkaa ely-keskus, joka maksaa saamatta jääneet palkat työntekijälle. Maksu veloitetaan kuitenkin työttömyysvakuutusrahastost ja viime kädessä ely-keskus karhuaa saatavia työnantajalta takaisin.

Lakimies Terhi Mäkinen antaa vinkin, että odottelemaanei kannata jäädä.

Palkkaturvalaissa on kolmen kuukauden vanhentumisaika, joten rahoja ei kannata loputtomiin venailla

Lakimies Terhi Mäkinen

– Palkkaturvalaissa on kolmen kuukauden vanhentumisaika, joten rahoja ei kannata loputtomiin venailla. Silloin voi jäädä pahimmassa tapauksessa ilman korvausta kokonaan, Mäkinen selventää.

Turvaa voidaan maksaa maksimissaan noin 15 200 euroa yhtä työsuhdetta kohden.

Pohjanmaan ely-keskuksessa hakemusjono ei ole pitkä. Suurin osa päätöksistä napsahtaa noin kahdessa kuukaudessa. Sen sijaan esimerkiksi Uudenmaan ja Pirkanmaan Ely-keskuksissa on ainakin puolen vuoden hakemusjono.

Lue seuraavaksi