1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tyhjennä pakastin tuoreita varten: marjahilloihin minttua ja sienet mausteeksi

Luonnon antimia kannattaa säilyttää pakastimessa vain satokaudesta satokauteen, neuvoo Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö. Alan asiantuntija neuvoo maustamaan perinteisen hillot vahvoilla mauilla ja hauduttamaan pakastettua lihaa tuntien ajan.

luonto
Pakastimen aarteita
YLE Etelä-Karjala

Moni on nuukuuksissaan jättänyt viime kesänä metsästä kerätyt herkut pakastimen perälle odottamaan juhlavaa hetkeä. Pakastin kannattaa kuitenkin tyhjentää tuoreita marjoja, lihoja ja sieniä varten, neuvoo ruoka- ja viiniekspertti Heikki Valtanen.

Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen toteaa, että luonnon antimia kannattaa säilyttää pakastimessa ainoastaan satokaudesta satokauteen. Vaikka esimerkiksi sienet ja marjat eivät pakasteessa varsinaisesti mene pilalle, ei maku pakasteessa ainakaan parane.

– Rasvaiset ruuat, kuten liha ja kala, rupeavat kyllä haisemaan, niitä kannattaakin pakastaa vain kolmisen kuukautta. Jos pelotellaan, että on tulossa huono vuosi esimerkiksi mustikoiden osalta, niin kyllä pakastimeen voi pienen hätävaran jättää, sanoo Lempinen.

Jos pelotellaan, että on tulossa huono vuosi esimerkiksi mustikoiden osalta, niin kyllä pakastimeen voi pienen hätävaran jättää.

Anne Lempinen

– Kuivatut sienet taas kestävät vuosikausia. Niitä voi sitten jauhaa, ja jauheilla voi maustaa esimerkiksi jauhelihaa, sanoo Valtanen.

Valtanen itse jauhaa suppilovahveroita pippurimyllyyn. Rosmariini ja suppilovahverot tuovat metsäistä makua ruokiin.

Luonnosta löytyy myös muita yrttejä. Valtanen maustaa pannulla paistuvat lihat koivun ja männyn kasvustoilla.

– Niitä käytetään rosmariinin tapaan, ja maku on metsäinen, vinkkaa Valtanen.

Mausteita luontoäidin helmoista

Smoothiet, kiisselit, puurot ja mehut ovat oiva tapa tyhjentää pakastinta viime kesän jäljiltä. Valtasen oma suosikki on hillomix, jossa yhdistyy monen marjan maut.

– Nyt, kun marjat ovat olleet pakastimessa vuoden verran, niin niitä uskaltaa maustaa rohkeammin, vaikkapa kanelilla tai mintulla. Tuoreille marjoille sitä ei viitsi tehdä, sillä maut itsessään ovat niin hienoja.

Pakasteesta napatuilla sienillä moneen ruokaan saa lisäpotkua. Erityisesti kantarellit ovat pakkasessa pyörimisen jäljiltä hieman kovia. Valtanen kehottaakin antamaan sienille kyytiä tehosekoittimella.

– Sekoitin soseuttaa sienet samettiseksi ja makukin voimistuu. Tätä suosin erityisesti kantarellien kohdalla.

Liha nyhdetään – tai paistetaan jäisenä

Suuressa suosiossa ollut lihan nyhtäminen saattaa pelastaa esimerkiksi pakkasessa lojuneen riistalihan. Nyhtöliha valmistetaan hauduttamalla lihaa uunissa useiden tuntien ajan. Sen jälkeen lihasta "raavitaan suikaleita", ja herkku viimeistellään esimerkiksi marjasoseella maustetulla hapankermalla.

Nyt, kun marjat ovat olleet pakastimessa vuoden verran, niin niitä uskaltaa maustaa rohkeammin, vaikkapa kanelilla tai mintulla.

Heikki Valtanen

– Hirven paisti kannattaa tehdä pakastimesta tähän aikaan vuodesta ylikypsäksi. Nyhtöliha sopii esimerkiksi leipien ja sämpylöiden väliin.

Kärsivällisimmät kokit voivat pakastimen tyhjentämisen yhteydessä kokeilla norjalaista jääpaistia, opastaa Valtanen.

– Jäinen paisti pannaan uuniin ja paistetaan ylikypsäksi. Vasta uunin jälkeen liha maustetaan marinadiliemellä, jotta se imee makuaineet ja öljyt itseensä. Lihasta tulee maukasta, kun sen antaa muutaman tunnin, tai jopa yön ajan, hautua.

Lue seuraavaksi