Hyppää sisältöön

Korvasieniä löytyy metsistä nyt – sienestäjällä alkaa olla jo kiire

Satokausi jää lyhyeksi, joten metsään on viisainta suunnata lähipäivinä.

Kuva: Tuuli Teittinen/ Yle Etelä-Savo

Korvasienen satokausi jää tänä vuonna lyhyeksi ja niukaksi. Kuivuus on haitannut korvasienisadon kehittymistä ja paras satokausi alkaa olla käsillä vasta nyt. Tämän viikon aikana korvasienten odotetaan suurenevan poimittavan kokoisiksi.

– Korvasieniä voi löytää pari vuotta vanhoilta hakkuualueilta, mäntykankailta ja hiekkaharjuilta. Sellaisista paikoista, missä ei ole muuta kasvillisuutta kilpailemassa elintilasta, kilpailua korvasieni ei kestä, kertoo mikkeliläinen sieniharrastaja Anneli Miekk-oja.

Ulkonäöltään korvasieni muistuttaa pieniä aivoja tai tummanruskeaa tippaleipää. Tavallisesti korvasienet ovat tippaleivän kokoisiakin, mutta tänä vuonna ne voivat olla tavallista pienempiä. Myöhäisestä ajankohdasta johtuen myös satokausi voi jäädä lyhyeksi.

– Veikkaisin, että korvasieniä voi etsiä kesäkuulle saakka, Miekk-oja sanoo.

Korvasieni on herkullisen makuinen sieni, ja Miekk-oja kehuu sillä olevan aivan omanlaisensa maku muihin sieniin verrattuna. Se on kuitenkin tappavan myrkyllinen ilman oikeaa käsittelyä.

– Korvasieni täytyy puhdistaa hiekasta ja roskista. Sitten pannaan vettä kiehumaan kolmeneljäsosaa ja ja yksi osa korvasieniä. Kun vesi kiehuu, laitetaan korvasienet veteen ja keitetään viisi minuuttia. Huuhdellaan sen jälkeen hyvin ja pannaan uudet vedet ja taas kiehutetaan viisi minuuttia ja huuhdellaan.

Keitinvettä ei saa käyttää mihinkään ja keittämisestä syntyvää höyryä ei ole hyvä hengittää.

– Monesti ihmiset turhaan pelkää korvasieniä myrkyllisyyden vuoksi, mutta oikein käsiteltynä se on ihan turvallinen herkku.

.
.