Yliopistoiskua suunnitelleet harkitsivat joukkosurmaa myös maratonille tai Linnan juhliin

Tekojen motiivina olivat muun muassa pettymykset ihmissuhteisiin. Suunnitelma ei lopulta toteutunut ilmiannon seurauksena.

Kotimaa
Yliopistoiskusta syytetty oikeudessa.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mies, jota syytetään Helsingin käräjäoikeudessa Helsingin yliopistoon suunnatun joukkosurman suunnittelusta, oli tehnyt pitkän listan ihmisistä, jotka olivat loukanneet häntä.

Mies piti elämäänsä säälittävänä. Yläasteelta lähtien hän oli pohtinut mielessään erilaisia surmasuunnitelmia, joilla kostaisi kokemansa vääryyden maailmalle.

Mies tutustui nuoreen naiseen internetin Tor-verkossa, jolla tarkoitetaan salattua ja anonyymiä internetin “alamaailmaa”. Naisellakin oli pettymyksiä ihmissuhteissaan, joten he alkoivat pyöritellä keskinäisissä sähköpostiviesteissään erilaisia surmasuunnitelmia.

Käräjäoikeudessa syyttäjän esittelemän sähköpostikirjeenvaihdon perusteella 24-vuotiaat nainen ja mies haaveilivat surmaavansa kymmeniä satunnaisia ihmisiä Helsingin yliopistolla. He pallottelivat useiden kuukausien ajan erilaisia iskukohteita. Elokuvateatteria, maratontapahtumaa, eduskuntaa, Linnan juhlia, kaikkia näitä käsiteltiin. He kuitenkin totesivat, että useissa kohteissa turvajärjestelyt ovat tiukat.

Helsingin yliopisto valikoitui elokuussa 2013 kohteeksi, koska siellä on paljon nuoria ihmisiä.

Syyttäjä: Syytetyt suunnittelivat 50 ihmisen tappamista

Syyttäjän mukaan naisen ja miehen surmasuunnitelmat täyttävät rikoksen tunnusmerkistön. Suomessa on kesästä 2013 lähtien ollut laitonta suunnitella aktiivisesti rangaistusasteikolla törkeäksi luokiteltua rikosta.

Joukkosurmaa suunnitelleet nainen ja mies pyrkivät syyttäjän mukaan tappamaan 50 satunnaista ihmistä.

Syytettyjen puolustuksen mukaan joukkosurmasta keskusteltiin aktiivisesti, mutta suunnittelu oli hajanaista eikä siksi täytä rikoksen tunnusmerkkejä. Molemmat syytetyt kiistävät rikossyytteet.

Syytetyt hankkivat paljon asevarusteita

Syyttäjän mukaan mies ja nainen ostivat yli 400 patruunaa, kaasunaamareita, ampuma-aseiden lippaita ja varsijousen. He hankkivat myös kemikaaleja, joilla olisi syyttäjän mukaan voinut levittää tappavaa arsiinikaasua.

Miehen ja naisen sähköpostivaihdosta käy ilmi, että heidän suunnitelmansa oli mennä ensin johonkin aseliikkeeseen. Kun myyjä siirtyisi esittelemään aseita, hänet oli tarkoitus tappaa nopeasti ja varastaa aseita.

Sen jälkeen heidän oli määrä marssia yliopistolle tappamaan ihmisiä. Pelastustöitä hidastaakseen heidän oli tarkoitus sytyttää tulipaloja ja lukita ovia, jotta ihmiset eivät pääsisi pakenemaan. Kaasua oli tarkoitus levittää hengitysilmaan yliopistolla.

Nainen ja mies kävivät suunnitelmaansa varten tutustumassa Helsingin yliopiston tiloihin.

Syytetyt halusivat kuolla iskussa ja päästä teollaan kansainväliseen julkisuuteen. Miessyytetty halusi sähköpostiviestien perusteella aiheuttaa myös paljon aineellista tuhoa. Hän piti yhteiskuntaa pelkästään "rahan ympärillä pyörivänä".

Kaveri paljasti suunnitelman

Syytetyt yrittivät syyttäjän mukaan haalia surmasuunnitelmaan mukaan ainakin yhtä uutta ihmistä. Miessyytetty lähetti sähköpostia 17-vuotiaalle henkilölle, jonka hän halusi mukaan surmaajajoukkoon.

Eräässä sähköpostiviestissä miessyytetty harmittelee: – Aiemmat vastaajat "jänistivät", kun kerroin alustavista suunnitelmista. Henkilö, jota yritettiin värvätä mukaan, kertoi asiasta neljännelle ihmiselle, joka puolestaan kertoi niistä poliisille.

Mies ja nainen jäivät kiinni. Sähköpostiviestien perusteella mies ja nainen epäröivät moneen kertaan surmasuunnitelman äärellä. – Aina kun tuli jotain muuta sisältöä elämään, joku toinen ihminen, kaikki tällaiset jutut jäivät taka-alalle. Kun elämässä tapahtui jotakin ikävää, palattiin aiheeseen, naissyytetyn oikeusavustaja Oona-Karita Vainio kommentoi. Eräässä sähköpostiviestissä miessyytetty kirjoitti naiselle kaikkien ihmisten olevan saastaa. Kaikki oli viestin mukaan alkanut koulukiusaamisesta ja jatkunut erilaisina nöyryyttämisinä läpi elämän. Mies himosi kostoa, kolminumeroista määrää kuolonuhreja. – Aion kostaa oman menneisyyteni. Se lupaus on voimassa niin pitkään kuin minussa henki pihisee, mies kirjoitti.