1. yle.fi
  2. Uutiset

Greenpeace ankkuroitui öljynporauslautan paikalle – Venäjällä vangittuna ollut Sini Saarela mukana

Greenpeace vaatii Norjan hallitusta suojelemaan Barentsinmerellä sijaitsevan Karhusaaren luontoa.

luonto

Ympäristöjärjestö Greenpeace yrittää estää norjalaisyhtiö Statoilia aloittamasta öljynporausta Barentsinmerellä lähellä Karhusaarta, joka sijaitsee muutaman sata kilometriä Hammerfestistä pohjoiseen.

Järjestön Esperanza-laiva on merellä juuri siinä, missä Statoilin öljynporauslautan on määrä aloittaa öljynporaaminen, Greenpeace kertoo tiedotteessa.

Laivalla on järjestön mukaan myös suomalaisia, heidän joukossaan Venäjällä vangittuna ollut Sini Saarela.

Saarela pidätettiin viime syksynä, kun hän yhdessä toisen aktivistin kanssa yritti nousta venäläiselle öljynporauslautalle Jäämerellä. Aktivisteja syytettiin aluksi merirosvouksesta ja sitten huliganismista, mutta lopulta heidät armahdettiin runsaan kahden kuukauden vankeuden jälkeen.

Öljy-yhtiö Statoilin enemmistön omistaa Norjan valtio. Greenpeacen mukaan Norjan ympäristövirasto on jäädyttänyt Statoilin porausluvan. Statoil olisi kuitenkin jatkanut öljyporauslauttansa siirtämistä Barentsinmerelle.

Öljyvuoto porauslautalla saavuttaisi Karhusaaren alle viikossa ja aiheuttaisi Greenpeacen mukaan saaren luonnolle peruuttamattoman katastrofin.

– Norjan hallitus on jo aiemmin päättänyt, ettei lähellä talvijään reunaa porata öljyä. Tämän täytyy koskea myös Statoilia, sanoo Greenpeacen kampanjavastaava Tapio Laakso tiedotteessa.

Lue seuraavaksi