1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Surkea äänestysinto saa pohtimaan Belgian mallia: "Äänestyspakossa jotain positiivista"

Belgiassa äänestysprosentti oli europarlamenttivaaleissa 90. Belgiasta kotoisin oleva joensuulainen kaupunginvaltuutettu Alain Minguet (vihr.) näkee äänestyspakossa hyviä puolia. Pohjois-Karjalassa äänesti vain joka kolmas.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pohjois-Karjalan äänestysprosentti oli europarlamenttivaaleissa koko maan alhaisin. Vain 32,8 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla. Joensuun kaupunginvaltuutettu Alain Minguet (vihr.) on kotoisin Belgiasta, jossa on äänestettävä sakon uhalla.

– Pidän itse asiassa ihan hyvänä sitä, että on pakko äänestää. On harmi, että pitää olla pakko, mutta ainakin kaikilla on enemmän kuin mahdollisuus antaa mielipiteensä.

– Belgiassa voi äänestää myös Aku Ankkaa tai kirjoittaa lapulle jotain, jos haluaa protestoida. Mutta ihmiset ovat kuitenkin vastuussa. Äänestäminen ei ole vapaa-ajanviettotapa vaan vähän vakavampi juttu. Pakkoäänestämisessä on jotain positiivista.

Belgiassa voi äänestää myös Aku Ankkaa tai kirjoittaa lapulle jotain, jos haluaa protestoida. Mutta ihmiset ovat kuitenkin vastuussa. Äänestäminen ei ole vapaa-ajanviettotapa vaan vähän vakavampi juttu.

Alain Minguet

Belgiassa suurimman kannatuksen sai vaaleissa oikeistopopulistinen Nieuw-Vlaamse Alliantie reilun 16 prosentin kannatuksella. Eurovaalit käytiin samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa. Euroopassa vaalien voittajia ovat euroskeptiset ryhmät, jotka ovat yli kaksinkertaistamassa paikkamääränsä.

–  En tiedä kertooko se politiikasta sinänsä vai ihan koko maailmanmenosta, että ihmiset tarttuvat helppoihin teeseihin, eivätkä halua katsoa mitä takana on. Levitetään niin paljon vääriä asioita esimerkiksi EU:sta tai ilmastonmuutoksesta. Jos joku populisti sanoo, että "höpö, höpö", niin  se on usein se helpoin vaihtoehto uskoa ja äänestää tällaista tyyppiä.

Belgian lisäksi äänestyspakko on myös Kreikassa, Kyproksella ja Luxemburgissa. Suomessa eurovaaleissa äänestämisinto oli kaikkein heikointa Joensuun Niittylahden äänestyspaikalla. Alueen 1 866 äänioikeutetusta uurnilla kävi vain 22,9 prosenttia.