3D-tulostus mahdollistaa yksilölliset tuotteet ja halvat prototyypit

3D-tulostus mullistaa perinteistä teollisuutta. Moni hyvä keksintö on voinut jäädä pöytälaatikon pohjalle liian korkeiden alkukustannusten takia. 3D-tulostuksella ideat saa käsin kosketeltavaan muotoon nopeasti ja kohtullisella hinnalla.

Kotimaa
3D-printteri.
Isto Janhunen / Yle

3D-tulostus eli esineprinttaus tekee vahvasti tuloaan. Kappaleita voidaan jo tulostaa lähes mistä tahansa materiaalista.

Äänekoskella esiteltiin tänään 3D-pienoistehdasta, joka soveltuu muun muassa teollisuuden tuotekehitykseen.

– Aikaisemmin prototyypit tehtiin käsin veistellen tai koneistamolla, ja sille tuli hintaa. Pelkästään ruiskuvalumuotti voi maksaa tuhansia euroja. Tulostamalla sama saadaan aikaan muutamalla eurolla, sanoo MiniFactory Oy:n toimitusjohtaja Janne Pihlajamäki.

Myös pitkän linjan yrittäjät ovat kiinnostuneet 3D-tulostuksesta.

Ihan harmittaa, kun on syntynyt liian aikaisin.

Teuvo Partanen

– Nyt voi piirtää suoraan tietokoneella mallin, joka soveltuu tulostettavaksi. Me piirtelimme kynällä ja viivottimella. Ihan harmittaa, kun on syntynyt liian aikaisin, nauraa Teuvo Partanen Monena Oy:stä:

3D-tulostus on edullista, mutta laitteiden hinnat vaihtelevat. Tulostimen voi saada parilla tuhannella eurolla, mutta varsinaista hintakattoa ei edes ole.

MiniFactorylla esimerkiksi avaimenperä tulostuu puupohjaisesta biomateriaalista muutamassa minuutissa. Metsä Groupin Äänekoskelle kaavaileman sellutehtaan kylkeen voisikin syntyä esimerkiksi tulostusmateriaalia valmistava yritys.

– Voihan sieltä joku sivuvirta tulla, josta voi tehdä tulostusmateriaalia. Sitä ei vielä Suomessa valmisteta, vaan materiaalit tulevat ulkomailta, Pihlajamäki sanoo.

3D-tulostuksella tuskin korvataan massatuotantoa, mutta se voi tuoda lisäksi tarjolle yksilöllisesti räätälöityjä ja asiakkaan toiveiden tai mittojen mukaan tehtyjä tavaroita.