1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vauvauintialtaan vesi on juomavettä laadukkaampaa – uintikeskuksen huolto vaatii järeät konstit

Pientä pintaremonttia – vähintään sitä uintikeskus vaatii joka vuosi. Laatat, saumat ja kaiteet ovat kovilla, kun kävijöitä on yli 200 000 vuodessa. Kokkolassa puhdistetaan nyt altaat isoimpia lukuunottamatta. Ja kerätään tietenkin sihdeistä korvakorut ja uimalasit.

terveys
Tilapalvelujen työnjohtaja Klaus Kangas Kokkolasta.
Tilapalvelujen työnjohtaja Klaus Kangas Kokkolasta.Raila Paavola / Yle

Kokkolan uintikeskus VesiVeijari selviää tällä kertaa kevyemmällä normihuollolla eli isoa allasta ja hyppyallasta ei tyhjennetä. Ne tyhjenevät noin viiden vuoden välein.

Muiden altaiden tyhjentäminen paljastaa jonkin verran laatta- ja saumavaurioita. Myös kaidekiinnityksiä tarvitaan.

– Kovalla käytöllä kun ovat, niin kyllä niitä jälkiä näkyy, sanoo tilapalvelujen työnjohtaja Klaus Kangas.

Teknisten tilojen vihreistä lasikuitusäiliöistä löytyvän aktiivihiilen hiilikerrokset tarkistetaan ja tarvittaessa vaihdetaan pintahiiltä. Joka altaalla on vähintään yksi suodatin, isolla useampikin. Veden puhdistamisessa keinot ovat kovat: perusdesinfiointi on natrium-hypokloriitti, otsonointi ja osin myös uv-säteilytys.

– Käytännössä meillä on käytössä kaikki, mitä allasprosessissa käytetään puhdistukseen, sanoo Kangas.

Vauva-altaan veden laatu ylittää juomaveden

Kokkolassa raakaveden pH on noin 8, uintikeskuksessa arvo säädetään 7 pintaan. Vauvauintialtaassa veden laatuvaatimukset ovat tiettyjen aineiden osalta korkeammat kuinjuomaveden:

Vauvan elimistöhän ei pysty käsittelemään nitraattia, vaan se muuttuu elimistössä nitriitiksi

Tilapalvelujen työnjohtaja Klaus Kangas.

– Vauvan elimistöhän ei pysty käsittelemään nitraattia, vaan se muuttuu elimistössä nitriitiksi. Siltä osin vaatimukset ovat hyvinkin tiukat, sanoo tilapalvelujen työnjohtaja Klaus Kangas.

Ennen uintikeskuksen avaamista allasveden on saatava vielä puhtaat paperit terveysviranomaisilta.

Vuorokauden vedenkulutus yli perheen vuosikulutuksen

Kun kaikki altaat ovat käytössä, allasvettä on pyörityksessä noin 3 miljoonaa litraa. Raakavetenä kuluu vuorokaudessa noin 150 kuutiota vuorokaudessa.

– Jos sen laskee kävijää kohti, niin määrä on hyvin kohtuullinen. Normaalisti käy 700 ihmistä, huippuaikana voi käydä 2000 vuorokaudessa, laskee Klaus Kangas.

Kiertonopeus on noin 300 kuutiota tunnissa. Omakotitalossa asuvan nelihenkisen perheen vedenkulutus on vuodessa noin 200 kuutiota. VesiVeijarissa siis vuorokausikulutus ylittää normiperheen vuosikulutuksen.

Lue seuraavaksi