1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhlapukusesonki on nyt – nettipuku voi olla pettymys

Juhla-asujen sesonkiaika alkaa ylioppilas- ja valmistujaisjuhlista ja kysyntä jatkuu koko kesän häiden ja rippijuhlien myötä. Juhla-asuja ostetaan alan liikkeistä ja netistä. Nettiostosten tekijä saa kuitenkin varautua myös yllätyksiin, sillä korjausten teko vaatteisiin ei aina onnistu.

ilmiöt
Punainen mekko vaateliikkeessä.
Juhla-asujen sesonki ulottuu keväästä syksyyn.Pasi Takkunen / Yle

Yrittäjä Sanna Mäntyniemi sekä valmistaa, myy että vuokraa morsius- ja juhla-asuja liikeessään RosAmor Seinäjoella. Yritys on toiminut jo lähes kymmenen vuotta.

Juhla-asujen ostaminen netin kautta näkyy Sanna Mäntyniemen mukaan toiminnassa. Yhä useampi asiakas haluaa tuoda korjattavaksi netistä ostetun juhla-asunsa.

Sanna Mäntymäki valmistaa juhla-asua.
Sanna Mäntyniemi.Pasi Takkunen / Yle

– Monesti nettipuku saattaa olla epäsopiva, koska kuva ja lopputuote harvoin pitävät paikkaansa. Näin on varsinkaan halpistuotteissa. Asiakas tulee suurin unelmin tänne, vaikka helpompi olisi tehdä uusi puku alusta alkaen kuin purkaa asu ja lähteä sitä sitten korjaamaan, kertoo Mäntyniemi.

– Työtä on paljon ja hyvin vähän halutaan maksaa, etenkin, jos itse mekko on hyvin halpa, hän summaa.

Sanna Mäntyniemi onkin linjannut, ettei ainakaan kevään ja kesän ruuhka-aikoina korjaa nettiostoksia. Samaan on päädytty myös naapuriliikkeessä.

– Netistä ostetut juhla-asut saattavat olla laadultaan niin heikkoja, ettei niille edes pysty tekemään mitään. Kesäaikaan korjaammekin vain omia pukuja, sanoo hää- ja juhla-asuihin erikoistuneen Haavemaan yrittäjä Marika Uusimäki.

Omasta kaupungista löytyi juhla-mekko

Tuore ylioppilas Sofia Seppälä on tyytyväinen juhla-asuliikkeestä löytämäänsä mekkoon. Mekossa on koristetu yläosa ja liehuvat helmat.

Sofia Seppälä sovittaa mekkoa.
Kevään ylioppilas Sofia Seppälä sovittamassa juhla-asuaan.Pasi Takkunen / Yle

– Se oli vaan niin kaunis. Kun näin sen, ei voinut mitään. Tuli heti semmoinen olo, että tämän haluan. Kävin varmaan kaikki Seinäjoen liikkeet läpi, kuvaa Seppälä.

– Katsoin myös netin tarjontaa, mutta ne mekot tulevat jostain kauempaa ja niitä on vaikea vaihtaa, jos lähetys on väärää kokoa, Seppälä lisää.

Hälyytyskellojen pitäisi soida, jos juhlava mekko on liian halpa

Seinäjoelle on muotoutunut pienoinen juhla-asuliikkeiden keskittymä.

Marika Uusimäki.
Marika Uusimäki.Pasi Takkunen / Yle

Yrittäjiät vakuuttavat, että ammattilaiset näkevät jo kaukaa onko tuote halpiskopio vai ammattilaisen tekemä. Nettikaupassa ongelmia riittää.

– Nettikuvan ja asun värit eivät aina täsmää ja koot vaihtelevat. Vaikka tuotteen tilaa omilla mitoilla, niin ei sieltä tule välttämättä ihan oikean kokoista, tietää Marika Uusimäki.

– Eihän hyvää ja halpaa ole olemassakaan. Siinä pitää jo hälytyskellojen soida, jos hienon juhlapuvun hintaa on vain satasen verran. Ei se silloin ole laatutavaraa, joku on silloin vialla, huomauttaa Uusimäki.

Lue seuraavaksi