1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myyrät tulevat jälleen

Loppukesästä ja alkusyksystä myyriä voi olla liikkeellä taas vilisemällä. Vuoden 2011 kaltaista myyrähuippua ei vielä saavuteta, mutta vuoden päästä kesällä sekin voi olla edessä. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan myyräkanta lähti nousuun jo viime syksynä ja tänä kesänä kasvu jatkuu kovana.

Kotimaan uutiset
Metsämyyrä
Pertti Huotari / Yle

Pari vuotta puutarhaväki ja metsänomistajat ovatkin saaneet olla rauhassa myyrätuhoilta. Vuoden 2011 kaikkien aikojen myyrähuipuksi sanotun invaasion jälkeen myyräkanta suorastaan romahti koko maassa.

Nyt kanta nousee taas aallonpohjasta vauhdilla.

- Tämä on tyypillinen kuvio silloin kun myyräsykli menee voimakkaasti, voimakasta huippua seuraa romahdus. 2012 oli kunnon romahdus ja oikeastaan vielä viime kesän alkupuolikin oltiin siellä alamaissa. Viime kesän lopulla oli nousun merkkejä, ja jos se näin jatkuu — niin kuin pitäisi, niin tänä kesänä myyrillä on todella kova nousuvaihe Lapissa, sanoo professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitokselta.

- Ja jos se näin menee, niin vuoden päästä olisi sitten taas huippu.

Perunamaalla voi loppukesällä käydä vilinä

Myyräkannan romahduksen seurauksena pienpetokantakin laskee.

Vuosina 2012-2013 myyräherkkua oli pedoille tarjolla vähän, ja se tarkoittaa yleensä heikompikuntoisia petoja ja pienempiä poikueita.

Kun myyräkanta sitten lähtee nousuun, pikku vilistäjät lisääntyvät sellaista vauhtia, että vähäiset pedot eivät ehdi niitä syömään tarpeeksi paljon. Eivätkä myöskään ehdi lisääntyä samaan tahtiin.

Seuraus nähtiin vuonna 2011, kun myyriä tuntui olevan Lapissakin joka paikassa. Moni pihapuutarhuri sai perunamaasta itselleen vain nahistuneet naatit, itse potut olivat kadonneet jyrsijöiden varastoihin.

Samaa ilmiötä voi enteillä pienemmässä mittakaavassa jo tänä vuonna.

- Voi olla, että joillakin alueilla voi perunamailla näkyä lapinmyyriä loppukesästä ja alkusyksystä jo haitaksi asti.

- Ja ensi talvena myyrien pitäisi periaatteessa säilyä aika hyvin, niin että niitä olis sitten vuoden päästä paljon jo kesän alussa ja koko kesä olisi sitten sellaista myyräaikaa, professori Heikki Henttonen sanoo.

Myyräkuume-epidemiaa voi odottaa taas ensi talveksi

Etelä- ja Keski-Suomessa mennyt talvi oli myyräkuumetartuntojen sesonkia.

Myyräkuumepotilaita tuli sairaaloihin monta kertaa normaalia talvea enemmän, esimerkiksi Etelä-Savossa oli syksystä jo tammikuun loppuun mennessä yli 200 myyräkuumetartuntaa, kun normaalisti niitä on viitisenkymmentä. Myyräkuume voi viedä tartunnan saaneen jopa tehohoitoon vakavien munuaisoireiden vuoksi.

Pohjoiseen myyräkuume-epidemiaa odotetaan ensi talveksi ja erityisesti seuraavaksi talveksi kun myyrät pakkasten tultua hakeutuvat halkoliitereihin ja muihin vastaaviin suojapaikkoihin.

Lue seuraavaksi