Kerrostalojen yhteistilojen rakentaminen kaipaa helpotusta

Helsinki pohtii määräysten muuttamista kerrostalojen yhteistilojen lisäämiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan helsinkiläiset arvostavat eniten pesula- ja kuivaustiloja sekä saunaa. Harmillisimpana nähdään kerhotilojan puuttuminen.

Pesulatoiminta
Motin remonttipaja
Kai Ahteela viihtyy Motin remonttipajalla.Yle

Viikissä uuden kerrostaloalueen asukkaat pääsivät vaikuttamaan yhteistilojen rakentamiseen. Niitä pykättiin viisi.

Suosituimpiin kuuluu Motti, jossa on pelit ja vehkeet vaikkapa autoremontille. Kai Ahteelalle paikka on puu- ja metallityöpajan ohella todellinen henkireikä.

- Kaikki vapaa-aika menee täällä. Joku on sanonut, että voittaa kotiolot. Mulla ne on niin hyvin, etteivät välttämättä voita.

Kaikki tutkimustalot on rakennettu vuoden 2000 jälkeen, mutta silti jossakin talossa yhteistä tilaa edustaa pelkkä kuivaushuone. Jossakin taas löytyy jopa kuntosali ja kirjastokin.

Väistötila remontin ajaksi

Asukkaiden tärkeysjärjestyksen ykkösenä tulevat pesula- ja kuivaustilat, sen jälkeen sauna. Nämä eivät liene suuria yllätyksiä, mutta sellainenkin kyselyssä löytyi.

- Tällainen väistötila remontin aikaista asumista varten. Se sai yllättävän paljon kannatusta. Tämmöistä kannattaa harkita, suosittelee Aalto-yliopiston arkkitehti Karitta Laitinen tutkimustulosten perusteella.

Aalto-yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan eniten arvostetaan pesula- ja kuivaustiloja, sitten saunaa. Harmillisimpana nähdään kerhotilojan puuttuminen.

- Kun Helsingin kaupunki kehittää asuinalueita, rakentaa uusia, täydennysrakentaa vanhoja lähiöitä, tämä yhteistilakysymys on hyvin tärkeä, sanoo tutkija Markku Norvasuo Aalto-yliopistosta korostaa.

Mies ei jätä pajoja

Kaupungin strategiaan kuuluu yhteisöllisyyden edistäminen. Sitä voisivat nimenomaan lisätä yhteistilat, esimerkiksi kerhohuone. Helsingissä pohditaankin nyt, tarvitsisiko rakennusvalvonnan ohjeistusta tai asemakaavamääräyksiä tältä osin muuttaa.

- Just sen puoleen, että tämä kerhotilan puute oli kyllä erittäin harmillista, Karitta Laitinen toteaa.

Kai Ahteelalle yhteistilat ovat niin tärkeitä, että ne jopa pitävät miehen kiinni Viikissä.

- Sanoin tuossa yksi päivä vaimolle, että niin kauan kuin tämä paja ja se toinen metalli- ja työpaja ovat täällä, niin minä en muuta täältä mihinkään.