1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilmatorjunta muutosten kourissa – aseet ja taktiikka uusiksi

Puolustusvoimat uusii lähivuosina ilmatorjuntakalustoaan. Myös taktiset kuviot piirretään uusiksi. Nyt tappioiden tuottaminen viholliselle on omien suojaamista tärkeämpää.

Panssariajoneuvo

Puolustusvoimien tärkein vuosittainen ilmatorjuntaharjoitus jatkuu Kokkolassa Vattajan dyyneillä vielä torstaihin saakka. Harjoituksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on uuden NASAMS II -ilmatorjuntaohjusjärjestelmän suorituskyvyn kehittäminen. Norjalaisjärkestelmä korvaa venäläisen BUK-ohjukset.

– Ohjuksien matkamoottorien ruuti vanhenee, ja ne eivät ole enää sen jälkeen käyttäjälleen turvallisia, kertoo ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Ari Grönroos maavoimien esikunnasta.

Lisäksi Stinger-ohjukset korvaavat osittain 23 millimetrin ilmatorjuntakanuunat.

Taistelutavassa puolestaan asetelma kääntyy päälaelleen. Ennen aselajin tärkein tehtävä oli suojaaminen ja sen jälkeen tappioiden tuottaminen viholliselle. Nyt tärkeintä on tappioiden tuottaminen suojaamisen sijasta.

– Vattajan alueelle uusi taistelutapa tai asejärjestelmät eivät tuo mitään paineita, että aluetta pitäisi käyttää eri tavalla tai laajentaa. Toimimme täällä alueen sanelemissa rajoissa kunnioittaen näitä luontoarvoja, vakuuttaa Grönroos.

Vuoden tärkein tapahtuma

Maanantaina harjoitusvahvuuteen kuului liki 2 000 sotilasta, 400 ajoneuvoa, kolme laivaa ja lentokalustoa aina Hornet-hävittäjiin saakka.

Lohtajalla pidettävä ilmatorjuntaleiri on vuoden ainoa harjoitus, joka kokoaa maamme kaikki kolme puolustushaaraa, maa-, meri- ja ilmavoimat yhteen. Ilmatorjunnalle leiri on vuoden tärkein tapahtuma.

– Suunnittelu kestää puoli vuotta. Se alkaa tarpeiden kartoituksella ja johtoryhmän kokoamisella. Tässä harjoituksessa alkaa jo seuraavan ilmatorjuntaleirin suunnittelu, kertoo suunnittelusta vastaava projektiupseeri, kapteeni Mikko Kuusisto.