Hyppää sisältöön

Kahteen jääkaappiin yhdistetystä fillarista tuli menestys: "Kukaan ei uskonut, että sitä voi polkea"

Janne Laukko piirsi liikeideansa autotallin lattiaan neljä vuotta sitten. Mies osti alennusmyynnistä kaksi jääkaappia ja yhdisti ne polkupyörään. Nyt hänet tunnetaan Lettupoikana.

Lettupoika Janne Laukko on saanut oman kojun Kotkan kauppatorille. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Lettupojan kojun ympärillä Kotkan kauppatorilla käy kuhina. Mies myy lettuja, jäätelöä ja erilaisten kokeilujen tuloksena syntyneitä makuelämyksiä viidettä kesää.

– Nyt ollaan rakennettu vaunu torille, ettei olla sään armoilla, Lettupoika eli Janne Laukko kertoo.

Lettupojan tarina juontaa vuoteen 2010. Tuolloin mies raapusteli autotallinsa lattiaan kuvan suunnittelemastaan lettukärrystä.

– Se oli polkupyörä, johon halusin yhdistää kaksi alennusmyynneistä löytämääni, kaasulla toimivaa jääkaappia. Moni ystävä sanoi, että olen hullu, Laukko sanoo.

Nimi tuli asiakkaalta

Lettukärry siitä kuitenkin syntyi ja vieläpä poljettava sellainen. Lettupoika parkkeerasi kärrynsä Sapokkaan laululavan viereen.

– Taikina loppui kesken, kun ihmisiä oli ensimmäistä kertaa katsomassa esitystä laululavalla. Lähdin polkemaan pois ja 200-päinen yleisö taputti. Kukaan ei uskonut, että kärryä pystyy polkemaan.

Lettupojan suosio on kasvanut tasaista tahtia. Nimikin on peräisin asiakkaalta.

Moni ystävä sanoi, että olen hullu.

Janne Laukko

– Minusta tehtiin lehtijuttua ja eräs mukava rouva tuli sauvoineen paikalle. Hän sanoi lehden toimittajalle, että Sapokan lettupojaksi me sitä kutsutaan.

Lettukärry kulkee tänäkin kesänä muun muassa laululavalle ja puistoihin.

– Pikkuhiljaa meitä on pyydetty mukaan tapahtumiin. Ei tämä nyt ihan McDonald'sin mittasuhteisiin kuitenkaan ole paisunut, Laukko hymähtää.

Posmis ja Inferno

Ajan mittaan Lettupoika apujoukkoineen on harjoittanut kaikenlaista tuotekehittelyä. Viime kesänä syntyi kotkalaiseen perinneherkkuun possoon perustuva Posmis.

– Kaitsu keksi haluta posson päälle jäätelöä. Kirsi keksi halkaista posson ja laittaa pehmytjäätelön sinne sisään. Kappas vaan meillä olikin Posmis, jota on myyty nyt huolella.

Uudet tuotteet syntyvät vahingon kautta. Yksi niistä on Inferno-lettu, joka on perusletun tulisempi versio.

– Yhtenä päivänä keksin kokeilla chilipohjaista taikinaa. Sitä menee paljon, Suomessa on niin chilihullua porukkaa.

27.5. klo 9.40 tekstiä korjattu: Lettupoika toimii nyt viidettä kesää.