Muistitikun hukkaaminen voi käydä firmallesi kalliiksi

Muistitikku on kätevä tapa kuljettaa isoakin määrää tietoa mukanaan. Sen hukkaaminen on yhtä kätevä tapa saattaa tietoja vääriin käsiin.

tekniikka
Muistitikku pöydällä
Muistitikku näytteli keskeistä osaa salaisten tiedostojen kähveltämisessä Lahdessa kesällä 2007.YLE / Juha-Pekka Huotari

Yritykset ja yhteisöt käyttävät valtavia rahasummia tietoverkkojen turvallisuuteen. Tietovuodon riski saattaa piillä kuitenkin aivan muualla.

Muistitikku on helppo ja kätevä väline säilöä isojakin määriä tietoa ja kuljettaa niitä paikasta A paikkaan B. Se on kuitenkin samalla iso tietoturvariski. Taksin takapenkille jäänyt muistitikku saattaa käydä yritykselle kalliiksi.

– Tikun sisältämästä salaisesta tiedosta voi yritykselle olla monenlaista haittaa. Tiedoista voi hyötyä kilpailija tai vaikkapa media, kertoo tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Vääriin käsiin hetkeksi joutunut tai esimerkiksi lahjaksi saatu muistitikku taas saattaa alkaa levittää viruksia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tietokoneisiin pääsi vajaa vuosi sitten leviämään satoja koneita saastuttanut haittaohjelma, jonka lähteeksi Helsingin Sanomien mukaan epäiltiin saastunutta muistitikkua.

Anna vasaraa käytöstä poistetulle tikulle!

Muistitikun elinkaari on tietoturvankannalta ongelmallinen.

Ei ole kovinkaan vaativa temppu palauttaa muistitikulta poistettuja tiedostoja.

Tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa

Tietojen poistaminen tai koko tikun formatointi ei välttämättä riitä siihen, että salaiset tiedot todella poistuvat.

– Ei ole kovinkaan vaativa temppu palauttaa muistitikulta poistettuja tiedostoja. Aina pitäisikin huolehtia siitä, ettei tikulle talleteta tietoja salaamattomassa muodossa, tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa korostaa.

Husa painottaakin, että vanhaa muistitikkua ei pidä kierrättää lasten leikkeihin tai työkaverille. Käytöstä poistettu tikku kannattaakin yksinkertaisesti tuhota, kun sitä ei enää itse tarvitse.

– Anna tikulle vasaraa tai käytä varta vasten tarkoitettua silppuria, kuuluu asiantuntijan ohje.