Yliopistoilla harvoin uhkatilanteita

Helsingin yliopistoon suunniteltu isku järkytti yliopiston johtoa. Opiskelijat kuitenkin uskovat, että yliopistolle on edelleen turvallista mennä. Suuria muutoksia nykyisiin turvajärjestelyihin ei ole luvassa. Esimerkiksi metallinpaljastimia ei aiota hankkia.

Kotimaa

Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen pyöröovista sujahteli tänään opiskelijoita tuttuun tapaan.

Opiskelijat tuntuvat suunnitellusta iskusta huolimatta edelleen luottavan Helsingin yliopiston turvallisuuteen.

- Eipä juuri pelota. Luotan Suomen poliisiin, että hoitaa hommansa. On ihan turvallinen olo täällä pyöriä, Hämeenlinnasta kotoisin oleva Joona Ojanen kertoo Yle Uutisille.

- En ole koskaan kokenut minkäännäköistä uhkatilannetta täällä yliopiston alueella, helsinkiläinen Marie Vatjus sanoo.

Helsingin yliopiston yli 37 000:ta opiskelijaa edustavassa ylioppilaskunnassa aiottu isku tuntuu kaukaiselta ja epätodelliselta.

- Tuntuu, että ihmiset ovat olleet hämmentyneitä, että tätä on aika vaikea käsittää todeksi, Helsingin yliopiston yliopilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen kuvailee tunnelmia.

Yliopiston johto yllättyi ja järkyttyi isku-uhasta

Myös Helsingin yliopiston johto järkyttyi isku-uhasta.

- Se tuntui varsin yllättävältä ja huolestuttavalta. Ja nimenomaan siinä mielessä, että isku-uhka kohdistui yliopiston kaltaiseen laajasti yhteiskuntaa palvelevaan toimijaan, niin kyllä järkytti, Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola kertoo.

Uhkatilanteita on toki Helsingin yliopistossakin ollut.

- Varsinaiset uhat, joissa olisi kohdistettu johonkin henkilöön jonkinlaista väkivallan uhkaa tai muuta, ovat todella harvinaisia. Meillä kolmen viime vuoden aikana tämänkaltaisia tapahtumia on ollut vain muutama, Helsingin yliopiston turvallisuuspäällikkö Mikko Savela toteaa.

Tapauksista on ilmoitettu poliisille.

Metallinpaljastimia ei tulossa

Ovatko Amerikasta tutut metallinpaljastimet sitten yliopistojen tulevaisuutta?

- Toivottavasti ei ainakaan Suomessa. Tällainen yhdysvaltalainen politiikka ei mielestäni eurooppalaiseen kulttuuriin istu, turvallisuuspäällikkö Savela painottaa.

Vaikka suomalaisyliopistoissa on harvoin uhkatilanteita, niin nyt varmasti kuitenkin mietitään, pitäisikö yliopistojen rajoittaa perinteistä avoimien ovien politikkaaa henkilökunnan ja opiskelijoiden turvallisuuden tähden.