"Kukaan ei halua ryhmänmuodostusta Jobbikin tai Kultaisen aamunkoiton kanssa"

Jussi Halla-aho mainitsee, että Ranskan Kansallinen rintama tai kukaan muukaan ei halua EU-parlamenttiyhteistyötä unkarilaisen Jobbikin tai kreikkalaisen Kultaisen aamunkoiton kanssa.

Eurovaalit 2014

Perussuomalaisten vastavalittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho tarkensi Ylen A-studiossa puolueen mahdollisia yhteistyökuvioita EU-parlamentissa. Vaihtoehtoina hän mainitsee perussuomalaisten nykyryhmä EFD:n tai Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin ympärille tiivistyvän ECR:n.

Kysyttäessä, minkä ryhmän kanssa perussuomalaiset ei ole valmis tekemään yhteistyötä, Halla-aho suostui lopulta nimeämään äärioikeistolaiset puolueet Unkarin Jobbikin ja Kreikan Kultaisen aamunkoiton.

– Kultaista aamunkoittoa voidaan pitää uusnatsistisena puolueena. Ne ovat sellaisia, joiden kanssa kukaan ei halua ryhmänmuodostusta, ei [Ranskan] Front National, eikä kukaan muukaan, Halla-aho arvioi A-studiossa.

Aiemmin tänään maanantaina Ylen aamu-tv:ssä Halla-aho kommentoi, että eurovaaleissa suosiota saaneilla eurokriittisillä puolueilla on osittain huono imago. Aamulla Halla-aho muotoili, että imagokysymysten vuoksi perussuomalaiset joutuu rajoittamaan yhteistyötä näiden puolueiden kanssa, vaikka he jakavatkin samat aatteet esimerkiksi maahanmuuttoasioissa.

Europarlamentaarikot perustavat europarlamenttiryhmänsä kesäkuun aikana. EU-kriittisiksi kutsuttujen puolueiden ongelmaksi on nähty se, että niiden joukkoon mahtuu hyvin erilaisia ajatuksia, joten on epäilyksiä siitä, etteivät ne kykene muodostamaan riittävän samanmielistä joukkoa. Ryhmän muodostamiseen tarvitaan vähintään 25 edustajaa seitsemästä eri jäsenmaasta.

Esimerkiksi Jobbik on juutalaisvastainen puolue, joka haluaa Unkarin ulos EU:sta. Kultainen aamunkoitto puolestaan sai osallistua vaaleihin Kreikassa, vaikka puolue on avoimen rasistinen ja sen kannattajat ovat syyllistyneet väkivaltarikoksiin.