1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiepölymysteeristä halutaan niskaote Kemissä

Kemissä selvitetään vielä oppilastyönä, mikä rikkoo autojen jakohihnoja. Ongelman aiheuttajaksi on todettu korroosion ja pölyn yhteisvaikutus, mutta ammattikorkeakoulussa aiotaan analysoida tarkemmmin myös eri automerkkien käyttämiä osia.

Kotimaan uutiset
Yliopettaja Timo Kauppi.
Yliopettaja Timo Kauppi katsoo, miten hammaspyörissä on ruostetta.Riikka Rautiainen/ Yle

Sinnikäs tutkimustyö autojen jakohihnoja rikkovan syyn selvittämiseksi jatkuu. Lapin ammattikorkeakoulun Kemin yksikössä asiaan pureudutaan oppilastyönä vielä ensi syksynä.

– Neljän opiskelijan ryhmä alkaa selvittää, mikä on loppujen lopuksi syynä jakohihnojen rikkoutumiselle, luonnehtii yliopettaja Timo Kauppi.

Ongelman perimmäinen syy ei ole Kaupin mukaan vieläkään selvinnyt, vaikka useat tahot ovat asiaa selvittäneet.

Osia vertaillaan keskenään

Uusimpien tutkimustulosten mukaan autojen jakohihnat rikkoontuvat korroosion ja moottoritilaan kertyvän pölyn yhteisvaikutuksesta. Ammattikorkeakoulun Kemin yksikössä tästä halutaan nykyistä tarkempaa tietoa.

– Olemme sopineet, että saamme käyttöömme rikkoutuneita hammaspyöriä Kemi-Tornion seudulla ja Oulun seudulla toimivista korjaamoista, jotta voimme vertailla eri valmistajien käyttämiä osia, sanoo Kauppi.

–Näyttää siltä, että materiaaleissa on eroja ja tämän vaikutus jakohihnojen rikkoutumiseen halutaan selvittää, painottaa Kauppi.

Autojen jakohihnojen rikkoutumiseen on havahduttu erityisesti Kemi-Tornion ja Oulun seuduilla, mutta tapauksia on tullut ilmi muualtakin maasta.

Lue seuraavaksi