"Kunnallispolitiikassa edistetään äänestäjien eikä puolueen asiaa"

Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmä erotti Elina Kurikan luottamuspulan vuoksi. Kurikka ei myönnä käyttäytyneensä huonosti, vaan puhuu kulttuurieroista.

politiikka
Kajaanin kaupungintalo vaakuna
Yle

Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän ja valtuutettu Elina Kurikan välinen luottamuspula johti viime syksynä varoituksen antamiseen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen kertoo ennen ja jälkeen varoituksen Kurikan saaneen huomautuksia eri asioista.

Maanantai-iltana valtuustoryhmä tiedotti, että Kurikka on erotettu ryhmästä.

– Erottaminen ei ole yksittäisestä tapahtumasta johtuva lopputulos. Julkisuudessa on väitetty, että tämä olisi vanhojen miesten toimeenpanema erottaminen ja jonkun varpaille olisi astuttu. Se ei pidä paikkaansa, sillä valtuustoryhmä on kokonaisuudessaan päätöksen takana, Sistonen sanoo.

– Tämä on kova päätös. Olen ollut vuodesta 1985 mukana valtuustotyössä, ja ensimmäistä kertaa törmään näin kovaan vastakkainasetteluun ja äärimmäiseen luottamuspulaan. Meillä on oikeastaan kaikista asioista erilainen näkemys.

Olen ollut siinä käsityksessä, että ... kunnallispolitiikassa edistetään äänestäjien eikä puolueen asioita.

Elina Kurikka

Kurikan sanotaan kohdelleen hyvien tapojen vastaisesti sekä kokoomuslaisia että muiden poliittisten ryhmien jäseniä.

– Omasta mielestäni en ole käyttäytynyt huonosti. Luulen, että kyse on enemmän kulttuurierosta. Isommissa kaupungeissa kokoomuslaiset saavat olla eri mieltä ryhmän kanssa, pitää blogia ja käyttää valtuuston kokouksissa myös Facebookia.

– Olen ollut siinä käsityksessä, että Suomessa on sellainen demokratia, että kunnallispolitiikassa edistetään äänestäjien eikä puolueen asioita, Elina Kurikka sanoo.

– Ymmärrän, että tällainen päätös on helppo tehdä saamani varoituksen jälkeen, sillä se on vahingoittanut kokoomuksen ryhmää ja olen kuullut, että myös kokoomuksen valtuustoryhmän yrittäjien liiketoimet ovat kärsineet.

Puheenjohtajan nuija pöydällä.
Kajaanin Kokoomuksen valtuustoryhmän pj Toivo Sistonen ja Elina Kurikka Katja Oittisen ja Jarkko Remahlin haastattelussa.

Elina Kurikka sanoo saaneensa tukea tilanteessaan muiden kaupunkien kokoomuslaisilta ja korostaa, että esimerkiksi Alexander Stubb on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja "veneenheiluttaja".

– Isommissa kaupungeissa Kajaanin Kokoomusta suututtaneet asiat eivät suututtaisi. Tämä on sen verran vakava asia, että päätöksen kohtuullisuudesta tullaan vielä keskustelemaan puolueen isommissa piireissä.

– Toivon sitä, ettei tällaista enää tapahtuisi. Tällaisessa kaupungissa valtuustoryhmästä erottaminen tekee kokoomukselle hallaa.

Toissa viikonloppuna Kurikka sivuutettiin Kainuun Kokoomuksen asettaessa ehdokkaita eduskuntavaaleihin.

– Se ei ollut yllätys, sain asiasta vihiä jo aiemmin. Varoituksen antamisen jälkeen en ole ollut suosiossa, ja median kiinnostus minua kohtaan valtuustokauden aikana ei kaikkia miellytä, Kurikka pohtii.

"Tikusta asiaa"

Valtuustotyötä Kurikka on valmis jatkamaan Kajaanin valtuustossa.

Tämä ei mene sillä tavalla, että jos olemme kaikki 15 samaa mieltä kuin Elina Kurikka, niin kaikki sujuu hyvin.

Toivo Sistonen

– Tarjouksia on jo tullut, kyllä sieltä joku paikka löytyy.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen ei sulje pois yhteistyömahdollisuutta Kurikan kanssa.

– Mikä ettei. Mutta tämä ei mene sillä tavalla, että jos olemme kaikki 15 samaa mieltä kuin Elina Kurikka, niin kaikki sujuu hyvin, Sistonen viittaa erottamispäätöstä edeltäneeseen valtuustoryhmän keskusteluun Kurikan kanssa.

Kurikka on sitä mieltä, että hän on astunut jonkun varpaille ja sanoo, ettei ole saanut tukea tai kiitosta omalta ryhmältään. Sistonen väittää Kurikkaa tuetun ja korostaa, että myös Kurikka on aikoinaan sitoutunut valtuustoryhmän sääntöihin.

– Valitettavaa on, että yhteistyökumppanit ovat löytyneet aina helpommin muusta kuin omasta valtuustoryhmästä, Sistonen sanoo.

– Jos tehdään tikusta asiaa, niin voi tulkita, etten ole sääntöjä noudattanut. Varoituksen antamisen perusteissa oli esimerkiksi se, että olen myöhästynyt kymmenen minuuttia valtuustoryhmän kokouksesta, Kurikka vastaa.