Poliisikansanedustaja: Parasta kriminaalipolitiikkaa on sosiaalipolitiikka

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi eilen tiettävästi ensimmäinen rikoksen valmistelusta nostetun syytteen käsittely.

Kotimaa
Helsingin yliopiston päärakennus 26. toukokuuta 2014.
Poliisin esitutkinnan mukaan yliopistoiskun kohteeksi kaavailtiin ilmeisesti Helsingin yliopiston päärakennusta.Kristiina Lehto / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustajan, rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan rikosten suunnittelua ei voida estää internetin valvontaa lisäämällä.

Tolvasen mukaan salatut sivustot tulevat usein poliisille vastaan rikosten tutkinnassa.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi eilen Helsingin yliopistoon suunnitellun iskun pääkäsittely, jossa kahta henkilöä epäillään suunnitelmista surmata useita ihmisiä Helsingin yliopistossa. He olivat tavanneet toisensa suljetussa Tor-verkostossa.

– Nettiä ei pystytä valvomaan. Kiinassa palkattiin taannoin 30 000 ihmistä valvomaan nettiä, ja se on ihan mahdoton tehtävä, Tolvanen sanoo.

Hänen mukaansa rikosten ennaltaehkäisyssä painopisteen on oltava sosiaalipolitiikassa.

– Valtaosa Suomen nuorista on kunnollisempia kuin aikaisemmat sukupolvet, mutta on pieni osa nuoria, jotka valitettavasti eivät ole ihan reaaliteeteissä, saattavat olla syrjäytyneitä ja heillä on erilaisia sosiaalisia ongelmia, Tolvanen sanoi tiistaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tolvasen mukaan toimiva sosiaalipolitiikka on parasta kriminaalipolitiikkaa.

– Jos näitä halutaan ennalta estää, on toimittava siellä varhaisessa vaiheessa, Tolvanen sanoo.

Tolvanen pitää tärkeänä myös toimivaa lainsäädäntöä, ja kehuu uutta pakkokeinolakia, jonka avulla Helsingin yliopistoon suunnitellun iskun mahdollinen toteutus saatiin estettyä.

– Ei tiedetä ovatko nämä henkilöt syyllisiä vai syyttömiä, oikeus sen päättää. Mutta parasta oli, että kun tämä tuli poliisin tietoon, poliisilla oli oikeat keinot puuttua siihen. Pystyttiin salatusta verkosta selvittämään pakkokeinolain perusteella heidän henkilöllisyytensä, Tolvanen sanoo.

Ennen pakkokeinolakia epäillyt olisi pitänyt päästää vuorokauden kuluttua vapaaksi, Tolvanen sanoo.