1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unettomuuteen vaikea saada lääkkeetöntä hoitoa

Lääkkeettömien unettomuushoitojen on todettu toimivan lääkkeitä paremmin etenkin pitkäkestoisen unettomuuden hoidossa. Lääkkeettömän hoidon tarjonta on kuitenkin sattumanvaraista.

Väitöstutkija Xiao Tanin mukaan esimerkiksi kolme kertaa sauvakävelyä viikossa auttaa unensaantia. Kuva: Arja Lento / Yle

Unettomuudesta kärsivien on vaikea saada lääkkeetöntä hoitoa. Esimerkiksi Jyväskylässä ei ole osoitettu lainkaan resursseja unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. Useiden tutkimusten mukaan 70-80 prosenttia unettomista hyötyy lääkkeettömistä hoitomuodoista.

– Koulutuksessa ei valitettavasti ole riittävästi painotettu lääkkeettömien hoitojen tärkeyttä tai sille ei ole varattu resursseja. Lääkkeettömän hoidon tarjonta on sattumanvaraista, sekä yksilö- että ryhmämuotoisena hoitona, sanoo erikoispsykologi Heli Järnefelt työterveyslaitokselta.

Yleinen ongelma

Unettomuudesta kärsii joka kolmas suomalainen, ja joka kymmenennellä ongelma on pitkäkestoinen. Tämä tarkoittaa, että yli puoli miljoonaa suomalaista kärsii pitkäkestoisesta unettomuudesta.

– Unettomuus on yleinen oire, jolla ihminen reagoi erilaisiin muutos- ja stressitilanteisiin. Tutkimus näyttää, että tilapäinen unettomuus on 70-luvulta saattanut jonkin verran lisääntyä, mutta varsinaiset unettomuushäiriöitä ovat pysyneet ennallaan, Järnefelt sanoo.

Lääkkeettömiä unettomuushoitoja on tutkittu viimeiset muutamat vuosikymmenet. Muutaman viime vuoden aikana tutkimus ja hoidot on viety perusterveydenhuoltoon.

– Siitäkin on saatu hyviä tuloksia. Näyttäisi siltä, että hoitoa voitaisiin tarjota matalalla kynnyksellä ja kaikkien saataville, Järnefelt sanoo.

Tilapäinen lääkitys

Lääkehoitokin on osa unettomuuden hoitoa, ja etenkin hoidon alkuvaiheessa sillä voidaan saada unettomuuden kierre katkaistua.

Lääkkeillä voi olla myös haittavaikutuksia, joten niitä ei ole suositeltavaa käyttää pitkään.

Heli Järnefelt

– Pidemmällä aikavälillä lääkkeillä voi olla myös haittavaikutuksia, joten niitä ei ole suositeltavaa käyttää pitkään. Lisäksi niistä voi muodostua riippuvuusongelmia, Järnefelt sanoo.

Samaa sanotaan myös unettomuuden Käypä hoito (siirryt toiseen palveluun) -suosituksissa.

– Lääkkeisiin turvaudutaan joskus liiankin herkästi, se on tietyllä tavalla helppo keino. Jotkut taas pelkäävät niitä liikaakin. Satunnaisesti käytettynä unettomuuden katkaisuun ne voivat olla hyvä keino.

Monet keinot

Unettomuutta voidaan hoitaa ilman lääkkeitä monilla eri keinoilla. Tutkituin on kognitiivis-behavioraalinen (siirryt toiseen palveluun) terapia.

– Se yhdistelee erialisia lääkkeettömiä keinoja, ja pyrkii purkamaan unettomuutta ylläpitäviä tekijöitä ja löytämään esimerkiksi rentoutumisen keinoja, Järnefelt sanoo.

Tarkoituksena on löytää juuri tietylle henkilölle sopivat keinot unettomuuden hallintaan.