1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotihoitaja käy lutikoita vilisevissä kodeissa

Helsingissä sairaalat ja päiväkodit ovat alkaneet kysellä, kuinka toimia lutikoiden torjumiseksi. Helsingissä on useita taloyhtiöitä ja rakennuksia, jotka ovat vuosikausia kärsineet lutikkaongelmista.

luonto
Kuolleita lutikoita
Juha Korhonen / Yle

Lutikoiden eli seinäluteiden leviäminen aihettaa päänvaivaa pitkin Helsinkiä. Kun lutikka valtaa talon rakenteet, syöpäläinen pääsee sitä kautta liikkumaan huoneistosta toiseen.

Esimerkiksi kotihoitajat käyvät aika ajoin huonokuntoisten kaupunkilaisten asunnoissa, jotka vilisevät lutikoita. Lutikka lymyää yleensä patjan alla, seinänraossa lähellä sänkyä tai seinälistojen takana.

Lutikkaongelmat korostuvat tietyissä taloissa ja taloyhtiöissä. Helsingin kaupungin ympäristökeskus (siirryt toiseen palveluun) on alkanut saada kyselyjä myös sairaaloista ja päiväkodeista, jotka ovat kohdanneet lutikoita asiakkaillaan tai jotka ovat lainanneet välineitään lutikoiden valtaamiin koteihin.

Ympäristökeskus haluaa varautua lutikoiden laajaankin leviämiseen, minkä vuoksi se on pyytänyt Valviralta valtakunnallista torjuntaohjetta.

Lue seuraavaksi