Pysäkkikuulutukset busseihin matkustajien valpastamiseksi

Metrosta ja lähijunista tutut pysäkkikuulutukset alkavat HSL:n linja-autoissa ja Helsingin raitiovaunuissa vuonna 2016. Lisäksi reaaliaikaiset pysäkkinäytöt laajenevat mobiilipalveluksi.

Kotimaa
Näkymä bussista.
Yle Uutiset

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä nuokkuvat matkustajat pääsevät höristämään korviaan parin vuoden kuluttua, kun bussien ja raitiovaunujen infonäytöt alkavat myös ääneen kertoa seuraavan pysäkin nimen.

- Uudistus tulee varmasti jakamaan mielipiteitä. Ehkä osa matkustajista ei koe kuulutuksia tarpeellisiksi. Kokemukset muualta Suomesta ja ulkomailta vahvistavat kuitenkin uskoamme siihen, että palvelun laatu paranee, HSL:n informaatiojärjestelmien ryhmäpäällikkö Kerkko Vanhanen sanoo.

HSL:n informaatiojärjestelmät uudistuvat muutenkin. Koko bussi- ja raitioliikenne saadaan reaaliaikaisen seurannan piiriin ja ennusteita kulkuneuvojen etenemisestä täsmennetään.

- Kaikille pysäkeille pyritään tarjoamaan tosiaikaisia saapumistietoja ja sama tieto tarjotaan myös internetissä. Eli käytännössä matkustajilla on niin halutessaan pysäkkinäyttö omassa taskussaan, Vanhanen kuvailee.

HSL:n informaatiojärjestelmien ryhmäpäällikkö Kerkko Vanhanen tietää, että pysäkkinäyttöjen aika-arviot voivat tuntua epätäsmällisiltä: luvattu kaksi minuuttia tuntuukin kolmelta minuutilta.

- Ennusteessa käytössä on liikenneminuuti, jonka pituuteen vaikuttaa viimeisten kilometrien sujuminen. Jos bussi tai raitiovaunu kohtaa yllättävän hidasteen nurkan takana ennen pysäkkiä, ennuste ei enää toivotulla tavalla päde. Reaaliaikainen seuranta vähentää tätä ongelmaa.

Jos et näe näyttöä, pysäkki kertoo ääneen

Hämeentien ja Mäkelänkadun varsilla liikkuneet matkustajat ovat voineet viime syksystä lähtien kohdata puhuvia bussipysäkkejä. Huononäköisille ja näkövammaisille suunnatussa kokeilussa matkustaja saa äänisyntetisaattorin kertomaan infonäytön aikataulut ääneen.

- Robottiääni käy läpi näytön kaikki tiedot, häiriötiedotteet mukaan lukien järjestyksessä. Robottiääniä on pidetty selkeinä. Eri äänet lukevat pysäkkitietoja suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkielisellä robotilla on hieman vaikeuksia ruotsinkielisten nimien ääntämisessä. Nordenskiöldsgatan ei ihan ruotsilta kuulosta, HSL:n Kerkko Vanhanen naurahtaa.