Kuutit seikkailevat vaarallisilla vesillä – apukinoskuuttien liikkeistä kerätään ainutlaatuista tietoa

Ihmisten kolaamiin apukinoksiin syntyneitä saimaannorppia seurataan tänä kesänä tarkasti. Neljän pienen tutkimusmatkailijan retkiä tallennetaan seurantalaitteen avulla.

Kotimaa
Norppa järvessä.
Yle

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että kuutit liikkuvat hyvinkin laajalla alueella. Tänä kesänä saimaannorppien elinpiiristä Saimaan Pihlajavedellä kerätään lisää tietoja, koska halutaan selvittää, miten kuuttien retket ja verkkokalastusrajoitusalueet limittyvät.

– Kuutit aloittavat elinpiirinsä laajentamisen toukokuun puolivälissä. Myös seurannassa olevat neljä apukinoskuuttia ovat lähteneet pesäluotonsa välittömästä läheisyydestä, kertoo tutkija Marja Niemi Itä-Suomen yliopistosta.

Kolme seurannassa olevista kuuteista on jo laajentanut elinpiiriään verkkorajoitusalueen ulkopuolelle. Kuutit viihtyvät nyt erityisesti rantavesissä. Seurannassa olevat saimaannorpan poikaset uivat nyt jopa useiden kilometrien päässä syntymäpaikoiltaan. Ensimmäisillä retkillään ne ovat alttiita monenlaisille vaaroille.

– Kuuttien vierailut emonsa luona harvenevat pikku hiljaa, ja tällä hetkellä osa kuuteista on jo ihan omillaan. Osa käy vielä emonsa luona, kertoo Niemi.

Norppien imetys- ja vieroitusajoissa on vaihtelua. Myöhäisin tutkijoiden havaitsema imetyshetki on ollut kesäkuun alussa.

– Osa kuuteista lähtee liikkeelle jo huhtikuussa. Norppa vieroittaa pikku hiljaa, mutta vieroituksen jälkeen kuutti on omillaan, toteaa Niemi.

Norpan yöllisestäkin liikkumisesta tietoa

Yhdellä seurannassa olevista kuuteista on kevyt GPS-seurantalaite. Sen keräämä aineisto on erittäin tarkkaa. Ensimmäistä kertaa talteen saadaan tietoa kuuttien sukelluskäyttäytymisestä.

– Uuden laitteen avulla selvitämme, miten kuutti kehittyy sukeltajana. Saamme myös tarkempaa tietoa siitä, mihin aikoihin kuutti liikkuu eniten. GPS-laite lähettää seurantatietoja koko ajan, jolloin saamme jopa kahdeksan paikannusta päivässä, sanoo Niemi.

Kolmella muulla kuutilla on mukanaan perinteinen radiolähetin. Radiolähettimen avulla paikannuksia saadaan talteen vain yksi vuorokaudessa ja sekin päiväsaikaan.

– Haluamme selvittää, millainen vuorokausirytmi kuutilla on. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että norppa liikkuu myös yöllä jonkin verran, vaikka suurin osa yöajasta meneekin lepäilyyn. Norppa ruokailee usein ilta-aikaan, kertoo Niemi.

Esimerkiksi helteen tai säiden vaihtelun vaikutuksesta norpan käyttäytymiseen ei ole vielä tarkempaa tutkimustietoa.

– Se tiedetään, että hellepäivinä norppa ei makaile kivillä, mutta vesihän viilentää. Liikkumistietoja ei vielä ole yhdistetty säätietoihin, sanoo Niemi.

Tutkimus on osa Metsähallituksen koordinoimaa Saimaannorppa-Life-hanketta.

Apukinoskuutit vankistuvat

Valtaosa tänä vuonna syntyneistä saimaannorpan kuuteista syntyi ihmisten kolaamiin apukinoksiin. Apukinoksista ponnistavat saimaannorpanpoikaset näyttävät saaneen hyvän alun elämälleen, sillä seurannassa olevat kuutit ovat normaalipainoisia ja hyvässä kunnossa.

– Toivoisimme verkkojen jäävän naulaan myös rajoitusalueiden ulkopuolella ja rajoitusajan loputtua, jotta apukinoskuuttien hyvin alkanut taival saisi jatkua, toivoo WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Viimeksi viime viikonloppuna saimaannorpan kuutti hukkui katiskaan Orivedellä Pohjois-Karjalassa. Aiemmin tänä vuonna on löytynyt yksi, helmikuussa verkkoon hukkunut nuori norppa.