Hyppää sisältöön

Kalastajan pyhä kivi - mysteeri asiantuntijoillekin

Porilainen kalastaja löysi kymmenen vuotta sitten kallion päältä oudon luuta muistuttavan kiven. Kiven pinta muistuttaa luuta, mutta sisus on ilmeisesti kvartsia.

Kuva: Perti Lilja

Porilainen kalastaja Petri Lilja teki mielenkiintoisen löydön kymmenisen vuotta sitten Ahlaisista. Joulukarin saaresta korkean kallion  päältä löytyi luuta muistuttava esine. Kivi on kymmenisen senttiä korkea ja melko painava.

– Näytin sitä eräälle Gotlannissa asuneelle geologille ja hän väitti sitä fossiiliksi.

Satakunnan museon asiantuntijat arvioivat sen olevan piitä ja kvartsia.

– Olisikin hyvä saada selville, muuttuuko eläinfossiili kivettyessään tällaiseksi kiviainekseksi. Sitä on sanottu myös dinosauruksen luufossiiliksi. Ja jopa avaruudesta pudonneeksi, Petri Lilja kertoo.

Kalastajan pyhä kivi

Kiven pinta on kalkkimainen ja kova. Kivestä on lohjennut paloja. Petri Lilja arvelee, että se on ollut aiemmin suurempi ja erikoisemman muotoinen.

–  Kummastuttaa tuo kalkkimainen kova ulkokuori. Sisin on todella timanttimaisesti välkkyvää. Ihme, että se oli kalliolla, josta sen olisi luullut löytyvän jo aiemmin. Jostain se siihen oli tullut silloin. Voisikohan koira olla luullut sitä luuksi ja kaivanut sen maasta, Lilja pohtii.

Vaikka Lilja on pyytänyt kivestä arviota Satakunnan museosta, hän ei halunnut luovuttaa sitä museon kokoelmiin.

– Tämä on niin erikoinen esine. Pidän sitä jollain lailla pyhänä kivenä. En sitä mielelläni pois luovuta, mutta haluan toki selvittää mikä se on.