1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Alexander Stubb: Suomalaisia ei saa holhota ja tasapäistää

EU-vaalien äänikuningas, ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) on aloittanut puheenjohtajakampanjansa. Stubb luopuisi pääministerinä pitkistä ja yksityiskohtaisista hallitusohjelmista ja vähentäisi ministerien määrää.

Alexander Stubb saapumassa lehdistötilaisuuteensa Helsingissä tiistaina 27. toukokuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alexander Stubb korosti puheenjohtakampanjansa avauksessa kansainvälistä kokemustaan. Hänen mielestään pääministerin tehtävä on ennen kaikkea johtaa Suomen EU-politiikkaa. Mutta miten sujuu Stubbilta sisäpolitiikka?

– Täytyy muistaa, että ulkopolitiikkaa ja sisäpolitiikkaa ei voi erottaa toisistaan. Otetaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus.  Suurimmat päätökset on tehty. Seuraavan pääministerin ja hallituksen tehtävä on pitää huolta siitä, että sote-rahoitus on kunnossa. Se ei tapahdu ilman talouskasvua, hän sanoo.

Alexander Stubbin mukaan valtio ei tuota hyvinvointia, vaan sen tekevät yksilöt ja yritykset.

– Suomen bruttokansantuotteesta 40 prosenttia tulee viennistä.

Liikaa ministereitä

Stubb vähentäsi ministereiden määrää. Hän haluaa, että ministeriötä johtaa yksi ministeri. Ministeri tarvitsee varaministerin tai valtiosihteerin. Valtiosihteerit ja varaministerit valittaisiin eduskunnasta.

– Nykyinen systeemi johtaa huonoon strategiseen johtamiseen. Huomasin sen ulkoministeriössä ja ulkomaankauppaministeriössä, Stubb sanoo. 

Stubb luopusi myös pitkistä hallitusohjelmista, 5–10 sivua riittää. Sen lisäksi tehtäisiin vuosittaiset työsuunnitelmat. 

Lisää arvokeskustelua

Alexander Stubbin mielestä  Suomi panostaa nykyisin holhoukseen, ei hyvinvointiin. Koulujärjestelmä on Stubbin mielestä toimiva, mutta sen pitäisi satsata tasapäistämisen sijaan tasa-arvoon.

Stubb kilpailee kokoomuksen puheenjohtajan paikasta sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kanssa. Kumpi heistä on lähempänä Stubbia?

– Varmaan molemmat. Kokoomuksella ei ole menossa linjavaali vaan henkilövaali. Puolueen pitää päättää, kenen kanssa me voimme voittaa vaalit 2015.

Jos sattuisi niin, että toisella kierroksella ovat vastakkain Vapaavuori ja Risikko, kumpaa Stubb kannattaa?

– Hyvä kysymys, johon en vastaa. Tuen siinä tapauksessa molempia. Pääasia, että Kokoomus voittaa, hän sanoo.