Näkökulma: Torsoteatteria ei kannata rakentaa Imatralle

Imatra on linjannut, että teatteritoiminta täytyy pitää kaupungin omissa käsissä myös jatkossa. Nyt täytyy pohtia, että halutaanko uudesta teatteritalosta villatakki vai kaulaliina, pohtii näkökulmassaan Vesa Winberg.

Imatra
Teatteri Imatra
Tommi Parkkinen/Yle

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen nosti maanantaina esille ajatuksen uudesta teatteritalosta Imatralle. SDP-taustaisen Koskenparras-säätiön omistama nykyinen teatteritalo ei kuntonsa puolesta enää sovellu teatterikäyttöön. Teatterin siirtäminen Kulttuuritalo Virtaan puolestaan halvaannuttaisi konsertti- ja musiikkiopistotoimintaa siinä määrin, että siirto ei kannata.

Imatran uusi teatteritalohanke on looginen, sillä kaupungin päättäjät ovat linjanneet teatteritoiminnan pysyvän jatkossakin Imatralla. Kaupungissa on tehty viimeisten vuosien aikana lukuisia liikuntapaikkainvestointeja sekä julkisella, että yksityisellä rahalla. Onkin kohtuullista, että nyt vuorossa olisi kulttuuria tukeva investointi.

Uuden teatteritalon kustannusarviotaei vielä osaa tarkasti sanoa kukaan, mutta joka tapauksessa puhutaan miljoonien eurojen investoinnista. Eräiden arvioiden mukaan noin kahdensadan katsojan teatteritalo rakentuisi kaupunkiin reilulla kymmenellä miljoonalla eurolla, mutta tästä summasta Imatralla halutaan varmasti tinkiä alaspäin. Imatra on tehnyt taloudellisesti positiviista tulosta, mutta silti tuleva investointi täytyy jalkauttaa huolella tuleville vuosille.

Lappeenrannan uusi teatteritalo painii kustannusten kasvun kanssa ja tästä tulee Imatralla ottaa opiksi.

Entä millaista taloa Imatra sitten tarvitsisi? Lappeenrannan uusi teatteritalo painii kustannusten kasvun kanssa ja tästä tulee Imatralla ottaa opiksi. Teatteritalo kannattaa pitää maltillisena, mutta järkevänä. Varoittavana esimerkkinä kannattaa pitää Imatran jäähallin rakentamista. Muodollisesti pätevä halli on kärsinyt lastentaudeista alusta saakka ja verraten pienistä rahasummista tinkiminen on kaatunut käyttäjien syliin. Aivan kaikesta ei kannata säästää.

Mielenkiintoinen Imatran teatterihanke tulee olemaan poliittisena kysymyksenä. Jo ensitiedusteluiden perusteella hanke saa kannatusta yli puoluerajojen, mutta nyt katse kääntyy demareihin. Vanha teatteritalo on Koskenparrassäätiön omistuksessa ja mikäli uutta taloa päädytään rakentamaan Koskentorille jää vanha talo raadoksi pystyyn. Talon sisäilmaongelmat edellyttävät joka tapauksessa mittavaa remonttia ja mistä löytyy vuokralainen maksamaan remontoidun talovanhuksen arviolta noin 13 tuhannen euron kuukausivuokraa.

Ensitiedusteluiden mukaan sekä Perussuomalaiset että Kokoomus ovat myönteisiä uudelle talolle. Kykeneekö SDP tekemään irtioton vanhasta talosta, sillä onhan teatteri ollut hyvä vuokranmaksaja Koskenparrassäätiölle.

Imatran teatterihanke on huomattu tuoreeltaan myös Lappeenrannassa. Leimallista on kuitenkin se, että ajatukset maakunnallisesta teatterista tulevat tässä tilanteessa lähinnä Saimaan kanavan länsipuolelta. Eikä ihme, sillä uudelle maksumiehelle Lappeenrannassa on tarvetta.

Twitter: @VesaWinberg (siirryt toiseen palveluun)