1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU:n uusi huumeraportti julki: Stimulanteilla, muuntohuumeilla ja lääkevalmisteilla yhä enemmän jalansijaa huumemarkkinoilla

Huumeraportin mukaan perinteisten huumeiden käytössä näyttäisi olevan joitakin myönteisiä merkkejä Euroopassa.

Suomi on tutkimuksen maista viidentenä huumekuolemien määrässä. Viro pitää kärkipaikkaa. Maa oli huumekuolemien ykkönen myös viime vuonna. Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Seppo Suvela

EU:n huumevirasto (EMCDDA) julkaisi tiistaina uuden huumeraportin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Euroopan huumeongelma on yhä monisyisempi. Huumevirasto toteaa vuotuisessa huumeongelmaa koskevassa katsauksessaan kokonaistilanteen säilyneen vakaana ja perinteisten huumeiden käytössä näkyvän joitakin myönteisiä merkkejä.

Raportin mukaan huumeiden suonensisäinen käyttö on vähentynyt Euroopassa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi heroiinin osuus Euroopan huumeongelmasta on nykyisin vähenemään päin, mutta synteettiset huumausaineet kuten stimulantit, muuntohuumeet ja lääkevalmisteet saavat yhä enemmän jalansijaa Euroopan huumemarkkinoilla.

Euroopassa yleisimmin käytettyjä laittomia stimulantteja ovat kokaiini, amfetamiinit ja ekstaasi. Raportin mukaan sekä MDMA-jauhe (ekstaasi) että MDMA-kiteet näyttävät olevan yleistymässä, ja joissakin osissa Eurooppaa on saatavilla erittäin puhdasta jauhetta.

Vuonna 2013 jäsenvaltiot ilmoittivat ensimmäistä kertaa EU:n varhaisvaroitusjärjestelmän kautta 81 uudesta muuntohuumeesta. Muuntohuumeiden määrä Euroopassa on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta.

Raportin mukaan kannabiksen käyttö Euroopassa on yhä runsasta ja sen markkinat ovat suuret ja vankat. Euroopassa tehdyistä huumetakavarikoista 80 prosenttia on kannabistakavarikkoja. Vuonna 2012 Suomessa takavarikoitiin 714 kiloa kannabishartsia ja 18 150 kiloa kannabiskasveja.

Vuonna 2013 huumevirasto sai edelleen ilmoituksia sekä valvottujen että valvomattomien fentanyylien ilmestymisestä Euroopan huumausainemarkkinoille. Fentanyyli tunnetaan lääketieteessä tehokkaana kipulääkkeenä.