Rajavartiolaitos: Venäläiset sotilaskoneet Suomen ilmatilassa huolimattomuuttaan

Suomen ilmatilassa käyneet kaksi venäläistä sotilaslentokonetta navigoivat huolimattomasti, raportoi Rajavartiolaitos.

Kotimaa

Venäläisten sotilaskoneiden tekemät epäillyt Suomen ilmatilan loukkaukset johtuivat ilmeisesti huolimattomuudesta, kertoo Rajavartiolaitos. Toukokuun 20. päivä sattuneiden kahden epäillyn ilmatilan loukkauksen tutkinta on saatu päätökseen.

Rajavartiolaitoksen raportissa todennäköisimpänä syynä epäiltyihin alueloukkauksiin pidetään huolimatonta navigointia. Koneet väistivät mahdollisesti alueella vallinnutta ukkosrintamaa.

Molemmat koneet olivat yhteydessä Suomen aluelennonjohtoon, mutta yhteydenpidossa oli puutteita, Rajavartiolaitos kertoo.

Rajavartiolaitos kuvaa tapahtumia "epäillyiksi" alueloukkauksiksi, vaikka koneiden lentoradat tiedetäänkin tarkasti.

Ensimmäinen kone, Antonov An-26 -kuljetuskone saapui Suomen ilmatilaan Suomenlahden keskiosassa kello 17.06 ja se pysyi Suomen alueella noin kolme minuuttia. Kone oli syvimmillään Suomen aluevesirajan sisällä kilometrin verran.

Toinen kone oli Tupolev Tu-154 -kuljetuskone. Se ylitti Suomen rajan kello 17.57 ja pysyi Suomen alueella kuusi minuuttia. Tupolev tunkeutui peräti 28 kilometrin syvyyteen Suomen ilmatilaan.

Myös tämä kone oli lentänyt Suomenlahdella, kääntynyt jyrkästi kaksi kertaa, jolloin se oli joutunut Suomen alueelle. Syynä koneen mutkitteluun saattoi olla ukkosrintaman väistäminen, Rajavartiolaitos raportoi.

Rajavartiolaitoksen mukaan molempia tapauksia selittää todennäköisimmin inhimillinen virhe tai laiminlyönti. Molemmat koneet lähettivät tunnistetietonsa lennonjohdon järjestelmään ns. transponderin kautta ja olivat myöhemmin radioyhteydessä aluelennonjohtoon.

Samana päivänä eräät tiedotusvälineet kertoivat myös kolmannen venäläiskoneen, Su-35-hävittäjän käynnistä Suomen alueella. Rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja Juho Vanhatalo kiistää, että kyseinen kone olisi rikkonut Suomen ilmatilaa.