1. yle.fi
  2. Uutiset

Siitepölyallergikoilla on tavallista vaikeampi kevät

Koivu ja heinä kukkivat Etelä-Lapissa yhtä aikaa, mikä on Turun yliopiston aerobiologian laitoksen mukaan erittäin harvinaista.

terveys
Koivun norkoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Siitepölyallergikot kärsivät nyt poikkeuksellisen hankalasta alkukesästä. Meri-Lapissa on runsaasti koivun siitepölyä, mutta alueelle on kulkeutunut myös heinän siitepölyä, joka aiheuttaa jo oireita herkimmille.

Sekä koivun että heinän siitepölykauden osuminen päällekäin on Etelä-Lapissa erittäin harvinaista.

– Etelä-Lapissa ei ole varmasti koskaan ollut samantyyppistä yhdistelmää. Sieltä on voinut tulla joku yksittäinen siitepölyilmoitus toukokuun puolelta, mutta ei useammalta päivältä, sanoo erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian laitokselta.

Poikkeuksellisen tilanteeseen vaikuttaa Pessin mukaan muun muassa viime viikon lämpimät virtaukset. Toinen asia on se, että koivun siitepölykausi tulee olemaan tänä vuonna runsas.

– Koivulla oli viime vuonna heikko siitepölykausi. Kesä oli lämmin ja koivulla paljon energiaa ja se teki paljon norkkoaiheita, jotka nyt kukkii ja tuottaa siitepölyä, Pessi selventää.

Pessi mainitsee, että Oulun seudulla on todella voimakas siitepölykausi meneillään ja sieltä kulkeutuu vielä lisää siitepölyä Meri-Lapin suuntaan.

Lue seuraavaksi