Vapaa-ajattelijat: Missä vaiheessa virrestä on tullut muuta kuin uskonnon harjoittamista?

Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtajan Petri Karisman mukaan on outoa, että Opetushallitus viestittää Virsivisasta kouluihin. Suvivirren ja aamuhartauksien ympärillä vellonut keskustelu saa jatkoa Virsivisa-hämmästelystä.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Ei ole kauan aikaa siitä, kun apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen linjasi, että aamuhartaudet ja jumalanpalvelukset kouluissa ovat ongelmallisia. Suvivirren osalta päästiin sopuun siitä, että virren kahta ensimmäistä säkeistöä sopii laulaa myös koulun kevätjuhlassa.

Nyt hämmennystä on herättänyt Virsivisa, jonka Suomen Ev.lut Seurakuntien Lapsityön Keskus järjestää ensi syksynä seitsemännen kerran kolmas- ja neljäsluokkalaisille.

Virsivisan yhteistyökumppanina on Opetushallitus, joka on lähettänyt asiasta myös viestiä kouluille.

Visan tavoitteena on saada osallistujat laulamaan virsiä. Samalla tutustutaan virsikirjaan tehtävien avulla, kuten leikitään virsillä kirkkoa tai harrastetaan virsiliikuntaa vaikkapa pyhiinvaellusaskelluksen muodossa. Eli virsiteemaa halutaan viedä muuallekin kuin uskontotunnille.

"Opetushallitus vetää jalat alta"

Tiistaina Virsivisasta ärähti Vapaa-ajattelijain Liitto. Liitto ihmettelee, miksi juuri käytyjen aamuhartaus- ja Suvivirsi-keskustelujen jälkeen Opetushallitus vie jalat altaja tarjoilee Virsivisaa. Virsivisoja on toki järjestetty aiemminkin, mutta Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma muistuttaa, että maailma on muuttunut.

Opetushallituksen olisi kannattanut ehkä kuunnella ja selvittää vähän, mitä oikeasti Puumalainen ja perustuslakivaliokunta ovat todenneet.

Petri Karisma

– Opetushallituksen olisi kannattanut ehkä vähän tutkia asiaa. Maailma muuttuu, Suomi oli 20 vuotta sitten aika erilainen maa, mitä se on tänä päivänä. Meillä on 1,2 miljoonaa ihmistä, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan, ja nyt on ruvettu vaatimaan ihmisoikeuksia myös tälle, ei niin pienelle vähemmistölle.

– Opetushallituksen olisi kannattanut ehkä kuunnella ja selvittää vähän, mitä oikeasti Puumalainen ja perustuslakivaliokunta ovat todenneet, Karisma painottaa.

Vapaa-ajattelijain Liiton mukaan virsien tuominen muille kuin uskonnon oppitunneille johtaa väistämättä ristiriitaan uskonnonvapauden ja opetuksen tunnustuksettomuuden kanssa. Liitto muistuttaa, että myös uskonto-aineen opetuksen tulee olla tunnustuksetonta.

"Virsi on laulettu rukous"

Helsingin Sanomissa aiheesta haastateltu opetusneuvos Pekka Iivonen sanoi, että Virsivisassa ei harjoiteta uskontoa, vaan kyseessä on opetuksellinen asia.

– En ymmärrä, missä vaiheessa virrestä ei olisi tullut uskonnon harjoittamista, kun kirkko itsekin mainitsee, että se on laulettu rukous ja hartaustilaisuus, Petri Karisma sanoo.

Karisma toivoo, että Virsivisa pohjautuu todellakin vapaaehtoisuuteen myös uskontotunnilla. Fiksuinta olisi, jos Virsivisa järjestettäisiin kokonaan koulutyön ulkopuolella.

Virsien ujuttaminen koulutyöhön on Karisman mielestä karkein esimerkki poppakonstista, jolla evankelis-luterilainen kirkko yrittää tuoda omaa sanomaansa peruskouluun.

Virsivisaa Karisma ei ole kieltämässä, mutta sen pitää oikeasti perustua vapaaehtoisuuteen.