Savonlinnalaiskeksinnöllä hiilidioksidit talteen

Mikkelin ammattikorkeakoulun kuitulaboratoriossa kehitetty hiilidioksidin talteenottomenetelmä pyritään kaupallistamaan. Patentoidun menetelmän avulla tehtaiden savukaasuista voidaan erottaa hiilidioksidi veden avulla.

Kotimaa
Hiilidioksidin talteenotto
Adam Bellgrau / Yle

Vuoden ajan kehitelty menetelmä sai patentin huhtikuussa ja tällä hetkellä menetelmän toimivuus on VTT:n tutkittavana.

– Liuotetaan hiilidioksidia veteen hiilidioksidikaasusta ja sitten pienemmässä alipaineessa periaatteessa otetaan se hiilidioksidi nesteestä kaasuna, kertoo menetelmää kehittänyt tutkija Teijo Linnanen

Teollisuuden tuottaman hiilidioksidin talteenotto on merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen hillinnassa. Lisäksi esimerkiksi paperitehdasympäristössä savukaasusta erotettu hiilidioksidi voitaisiin hyödyntää uudestaan.

– Esimerkiksi hienopaperissa on noin 35-40 prosenttia täyteainetta, minkä massasta noin puolet on hiilidioksidia, kertoo Teijo Linnanen.

Kuitulaboratorion koetehtaassa menetelmän toimivuus on testattu useaan otteeseen. Lisäksi esimerkiksi sellutehtaassa suoritetut kokeet ovat todentaneet, että menetelmä toimii. Silti menetelmän kaupallistaminen on pitkä tie.

– Kaupallistaminen on pitkän työn takana ja se ei ole todellakaan helppoa tämän päivän Suomessa. Tällä hetkellä haetaan rahoitusta tämmöisen demokokoisen laitoksen rahoittamiseksi jolla voitaisiin osoittaa ihan todellisuudessa miten tämä prosessi toimii.

– Tällä hetkellä tämä koelaite kyllä toimii mutta kokoluokka on niin pieni, ettei yksikään yritys uskalla näiden kokeiden pohjalta tehdä investointipäätöstä, kertoo kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri.