Kuvat rintasyöpään sairastuneista (siirryt toiseen palveluun) suomalaisnaisista ovat koskettaneet myös yhdysvaltalaisen laulajan, Lady Gagan hyväntekeväisyyssäätiötä. Sen Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ilmestyi kirjoitus suomalaisesta Monokini 2.0 -näyttelystä viime lauantaina. Linkitys aiheutti valtaisan ryntäyksen Monokinin nettisivuille.
– Kirjoitus tuntui tietysti hienolta. Mutta myös aivan tavallisten rintasyöpäpotilaiden viestit ovat koskettaneet ja olleet tärkeitä. Taiteilijana meille on hienointa, että olemme olleet väylänä monen ihmisen tunteille ja mahdollisesti voineet vaikuttaa ihmisten maailmankuvaan, kertoo taiteilija Vilma Metteri.
Taiteilijana meille on hienointa, että olemme olleet väylänä monen ihmisen tunteille ja mahdollisesti voineet vaikuttaa ihmisten maailmankuvaan.
Vilma Metteri
Näyttely Valokuvataiteen museossa
Monokini 2.0 -näyttely on parhaillaan esillä Valokuvataiteen museossa Helsingissä. Kyseessä on helsinkiläisen Tärähtäneet ämmät -taiteilijaryhmän, Katriina Haikalan ja Vilma Metterin taideprojekti, joka ottaa kantaa kulttuurimme ahtaaseen käsitykseen naisten hyvästä, normaalista ulkonäöstä.
Näyttelyssä on esillä uimapukuvalokuvia naisista, jotka ovat läpikäyneet rinnanpoistoleikkauksen. Joukko suomalaisia muotisuunnittelijoita valmisti heille mittatilaustyönä uima-asut. Monokini 2.0 -näyttely muistuttaa, että yleensä myymälöiden valikoimissa on uimapukuja vain kaksirintaisille naisille.
Valokuvat naisista otti valokuvaaja Pinja Valja.
Tärähtäneet ämmät julkisuusmyllytyksessä

Vilma Metteri kertoo, että Facebook-kirjoitus on aiheuttanut Tärähtäneille ämmille melkoisen julkisuusmyllytyksen.
– Meihin on ottanut yhteyttä jo noin parikymmentä tiedotusvälinettä eri puolilta maailmaa. Kaukaisimmat Vietnamista. He ovat halunneet lisätietoja ryhmästä ja Monokini 2.0 -näyttelystä.
Myös brittiläinen Daily Mail -sanomalehti julkaisi nettisivullaan sunnuntaina laajan artikkelin valokuvineen Monokini 2.0 -projektista.
Tämä selvästi koskettaa ihmisiä, joita taide ei yleensä tavoita ja joilta perinteiset taidenäyttelyt jäävät väliin.
Vilma Metteri
– Olemme erityisen yllättyneitä siitä, että tämä tavoittaa niin laajasti ihmisiä, vaikka rintasyöpä ei ole uusi asia. Tämä selvästi koskettaa ihmisiä, joita taide ei yleensä tavoita ja joilta perinteiset taidenäyttelyt jäävät väliin, Vilma Metteri jatkaa.
Tärähtäneet ämmät on toiminut yhdessä vuodesta 2007. Se ottaa kantaa kulttuurin erilaisiin ilmiöihin ja herättää keskustelua provokatiivisilla projekteillaan.
Tärähtäneet ämmät on ollut erityisen kiinnostunut naiseuteen ja tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä.