1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näinkin meistä EU:ssa ajatellaan – jääkarhuja, igluja, vuonoja ja vodkaa!

Ylen Eve ja Sean kiersivät eurovaalien alla 10 EU-maata selvittämässä, keitä me eurooppalaiset olemme. Kokosimme tähän juttuun vielä kerran haastateltavien henkilökohtaisimmat ajatukset itsestään ja omasta tulevaisuudestaan sekä sen, mitä heille tuli ensimmäisenä mieleen sanasta Suomi.

Evellä ja Seanilla oli tehtävä Euroopassa. Heidän täytyi löytää nämä ihmiset: kreikkalainen kätilö, puolalainen pörssimeklari, slovakialainen dj, kroatialainen maanviljelijä, unkarilainen bloggaaja, italialainen opettaja, romanialainen koodari, ranskalainen maahanmuuttovirkailija, bulgarialainen ympäristöaktivisti sekä skotlantilainen poliisi.

Tässä he nyt ovat, vielä kerran, olkaa hyvät: 10 erilaista eurooppalaista.

***

Kreikasta Sean löysi kätilön nimeltä Maria. Kun Marialta kysyttiin, mitä hänelle tulee mieleen sanasta Suomi, vastaus oli tämä: Siellä on kylmä.

Näin 36-vuotias Maria ajattelee omasta tulevaisuudestaan.

- Meillä ei ole varaa lapsiin, ja sitten jonain päivänä kun on, olemme liian vanhoja äideiksi. Mietin usein, koenko koskaan samaa iloa kuin auttamani naiset.

Lue Marian koko haastattelu tästä: "Meillä ei ole varaa lapsiin"

***

Eve löysi Puolasta pörssimeklarin nimeltä Bogdan. Näin hän sanoi Suomesta: Et ehkä tykkää tästä: Jääkarhut, iglu ja revontulet!

Näin 42-vuotias Bogdan muistelee aikaa, jolloin hän pääsi opiskelemaan korkeakouluun.

- Olin kotona käydessäni puolijumala! Nyt jokaisella puolalaisella nuorella täytyy olla vähintään kaksi tutkintoa, ja jos et puhu kolmea eri kieltä, et saa töitä.

Lue Bogdanin koko haastattelu tästä: "Pelkään jääväni vanhana yksin"

***

Slovakiassa Eve tutustui dj:n töitä tekevään Marekiin. Näin Marek ajatteli Suomesta: Vodka, jääkiekko ja Mika Häkkinen!

Marek puhui Even haastattelussa enemmän työstään, mutta antautui kertomaan myös hiukan itsestään ja ajatuksistaan.

- Pelkään ainoastaan sitä, että vaimolleni tai tyttärelleni tapahtuisi jotain. Moni ihminen perheestäni on saanut syövän, enkä haluaisi sellaista kohtaloa kenellekään. Kuoleminen kuuluu elämään, mutta sen pitäisi tapahtua nopeasti, ei sairaalassa kituen.

Lue Marekin koko haastattelu tästä: "He ovat laiskoja - laiskoja, laiskoja, laiskoja."

***

Sean etsi ja löysi Kroatiasta tupakkafarmarin, Sanjan. Kun Sanjalta kysyttiin, mitä hänelle tulee mieleen sanasta Suomi, vastaus oli tämä: vuonot!

30-vuotias Sanja oli haastatteluhetkellä raskaana. Näin hän ajatteli alansa tulevaisuudesta.

- Pienet kylät kuivuvat pois. Sama tapahtuu maanviljelijöille. Ihmiset joutuvat ottamaan valtavasti lainaa, mitä he eivät pysty maksamaan pois. Maanviljely ei enää kannata.

Lue Sanjan koko haastattelu tästä: Tupakkafarmari ja tuleva äiti: En halua esikoiseni polttavan, sillä "tiedämme mitä aski sisältää"

***

Unkarissa Eve tapasi bloggarin, Lászlón. Hänellä oli hyvä käsitys Suomesta, kun Eve sitä kysyi: Suomen lippu, sauna, jääkiekko, järvet, Häkkinen, Räikkönen, Helsingin oopperatalo ja sotilaat suksilla talvisodassa.

Lászlón mielestä unkarilaiset ovat keskimääräistä eurooppalaista sulkeutuneempia. Syyt varautuneisuuteen kuulostavat suomalaisellekin tutuilta.

- Historia on vaikuttanut paljon asenteeseemme ja mentaliteettiimme. Meidän kielellämme ei ole sukulaisia. Lisäksi meillä on ollut erimielisyyksiä naapurimaidemme kanssa. Olemme yksin.

Lue Lászlón koko haastattelu tästä: "Eurooppa palaa takaisin entiselleen - ja se on hyvä"

***

Italiasta Sean löysi nuoren opettajan, 26-vuotiaan Serenan. Suomi oli Serenalle tuttu juttu opiskeluajoilta. Hänelle tuli Suomesta mieleen vesi, luonto ja rauhallinen elämäntapa.

Serena teki opettajan töitä pienessä vuoristokylässä Pohjois-Italiassa. Monikulttuurisessa ympäristössä oli omat haasteensa.

– Monille muslimivanhemmille on outoa, että nainen on korkeasti koulutettu ja voimakkaassa asemassa. Kun olen tavannut vanhempia, osa on sanonut minulle suoraan, että nainen ei voi opettaa heidän lastaan. Jos kuitenkin kunnioitan heitä, niin pikku hiljaa he alkavat kunnioittaa minua.

Lue Serenan koko haastattelu tästä: "Nainen ei voi opettaa lapsia"

***

Ranskassa Sean tapasi maahanmuuttajien kanssa töitä tekevän Mathilden. Suomi oli Mathildelle tuttu ystävän kautta, joten maasta tuli hänelle ensimmäisenä mieleen paras ystävä.

Mathilde piti työtään henkisesti raskaana. Nämä rivit kuvastavat asiaa hyvin.

- He saattavat olla menossa hakemaan lapsiaan tarhasta, kun poliisi pysäyttää heidät. Poliisi tekee päätöksiä ulkonäköön perustuen. Se on laitonta, mutta sitä tapahtuu koko ajan. Heitä ei kiinnosta laki vaan ihonväri.

Lue Mathilden koko haastattelu tästä: "Poliisia ei kiinnosta laki vaan ihonväri"

***

Eve tapasi Romaniassa koodarin töitä tekevän Samuelin. 26-vuotias Samuel ei tuntenut Suomea kovinkaan hyvin. Näin hän vastasi, kun Eve kysyi, mitä hänelle tulee mieleen sanasta Suomi: En tiedä.

Samuel piti itseään liberaalina, mutta homoseksuaalisuudesta hän ajatteli varsin konservatiivisesti.

- Kyllä maailmassa pitää olla joitain moraalisääntöjä. Homot eivät saa mielestäni mennä naimisiin. Kahden miehen välinen suhde ei vain ole normaalia. He sanovat, että se on, mutta kun mietit tarkkaan, niin tajuat, että se on luonnotonta!

Lue Samuelin koko haastattelu tästä: "Homous ei ole normaalia, mutta siitä voi eheytyä"

***

Even Euroopan kiertue päättyi Bulgariaan, josta hänen piti löytää ympäristöaktivisti. Ja sellainenhan löytyi, kun Eve tapasi Elenan. Näin Elena ajatteli Suomesta: Kylmyys ja lumi.

EU ei ollut Elenan mielestä tuonut maalle niin paljon hyvää, kuin ihmiset olivat odottaneet. Näin Elena.

– EU on ollut hyvä juttu meille bulgarialaisille. Toki me odotimme vielä enemmän: meillä oli liittymisen aikoihin mielessämme eurooppalainen unelma, unelma jossa myös palkkamme nousisivat eurooppalaiselle tasolle. Sitä ei tapahtunut, mutta uskon, että asiat parantuvat hiljalleen.

Lue Elenan koko haastattelu tästä: Unelma ei toteutunutkaan - "Odotimme, että palkkamme nousisivat"

***

Seanin matka päättyi Skotlantiin. Hänen piti löytää maasta poliisi ja haastatella tämä. Vaikka poliiseja löytyi, skottipoliisit eivät suostuneet Seanin haastateltavaksi. Sean päätyi jututtamaan tutkijaa, Zaraa. Näin hän ajatteli Suomesta: ystäväni Maria.

Zaran mielestä Skotlannin kuuluisi jatkaa matkaansa Iso-Britannista irrallaan, itsenäisenä maana. Zara löytää vertailukohdan Suomesta.

– Suomessa asuu suunnilleen yhtä paljon ihmisiä kuin täällä, mutta toisin kuin täällä, teillä on onnistunut terveydenhuolto ja päiväkodit ovat käytännössä ilmaisia. Jos Suomen kokoinen maa pystyy siihen kaikkeen, miksi me emme pystyisi?

Lue Zaran koko haastattelu tästä: "Äänellämme ei ole merkitystä"

***

Even ja Seanin reissua pystyi seuraamaan Yle Uutisten verkkosivuilla osoitteessa yle.fi/evejasean sekä Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #evejasean.