1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeusistuin ratkaisi kiivaan kiistan kuningas Rikhard III:n hautapaikasta

Englannin viimeinen taistelussa kaatunut kuningas haudataan Leicesterin katedraaliin monipäiväisin ja televisioiduin menoin. Riita hautapaikasta johti jopa vihapostiin papeille.

Ulkomaat
Rikhard III
Rikhard III National Portrait Gallery

Brittiläinen oikeusistuin on sanonut viimeisen sanan kiistassa Englannin kuninkaan Rikhard III:n leposijasta. Se on Leicesterin katedraalissa, kuten Rikhardin luurangon toissa vuonna löytäneet Leicesterin yliopiston tutkijat alkujaan halusivat.

Oikeuden mukaan on korkea aika, että Rikhard III saa arvokkaat hautajaiset ja pääsee lepoon. Oikeus perustelee hautapaikkaratkaisuaan sillä, että Rikhardin jäänteitä etsineet arkeologit sanoivat jo kaivausanomuksessaan, että hänet haudattaisiin St Martinin katedraaliin Leicesteriin. Se oli yksi perusteista, joilla valtio myönsi kaivausluvan, oikeus sanoo.

Leicesterin katedraali on luvannut komean hautapaikan alttarin edustalta.

Plantagenetien suvun perintöä vaaliva järjestö vaati suvun viimeisen hallitsijan hautapaikaksi hänen kotikaupunkinsa Yorkin katedraalia. Järjestön mukaan aikakirjat osoittavat kiistatta, että se oli Rikhardin tahto. Asiassa yritettiin sovittelua, mutta se ei tuottanut ratkaisua.

Rikhard kaatui vuonna 1485 Borworthin taistelussa Leicesterin lähellä. Hänen luurankonsa löytyminen leicesteriläisen parkkipaikan alta oli iso uutinen, ja kiihkeä oli myös riita hänen viimeisestä hautapaikastaan. Katkerimmillaan se johti vihapostiin Yorkin katedraalin edustajille ja rikosilmoituksiin.

Leicesterin yliopiston edustajan mukaan oikeuden päätös on terveen järjen voitto ja arkeologian periaatteiden mukainen. Yliopisto muistuttaa, että ilman sen tutkijan aloitetta ja yliopiston rahoitusta ja työtä Rikhardin jäänteitä ei olisi löydetty.

Bosworthin taistelun ja samalla Ruusujen sodan hävinneen Rikhardin kerrotaan päätyneen ensimmäiseen hautaansa alasti, verisenä ja ilman arkkua. Ensi vuoden alussa järjestettävistä monipäiväisistä hautajaisista tulee aivan toista: suuri kulkue saattelee hänet Leicesterin katedraaliin, joka on luvannut komean hautapaikan alttarin edustalta, ja tv-kanava Channel 4 välittää hautajaiset suorana lähetyksenä.

Lue seuraavaksi