KRP: Rikollisten jäljittäminen verkossa vaikeaa tai jopa mahdotonta

Erityisen vaikeaa käyttäjien jäljittäminen on salatuissa verkoissa, kuten Tor-verkossa.

Kotimaa
Mies kirjoittaa tietokoneella.
Yle

Helsingin yliopistoiskun suunnittelijat tapasivat internetissä salatun Tor-verkon keskustelupalstalla. Keskusrikospoliisin verkkotiedustelusta vastaava rikoskomisario Sari Sarani kertoo, että Keskusrikospoliisi seuraa joitakin Tor-verkossa käytäviä keskusteluja.

– Joitain keskustelupalstoja siellä käydään katsomassa yleisluontoisesti, satunnaisesti. Mutta se on aika valtava verkko, eikä sitä voi aktiivisesti valvoa, rikoskomisario Sarani sanoo.

Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa poliisin osallistumisen verkkokeskusteluihin peitetoiminnan puitteissa. Rikoskomisario Sari Sarani ei voi ottaa kantaa siihen, onko poliisi osallistunut Tor-verkossa käytäviin keskusteluihin, tai montako poliisia osallistuu verkon seurantaan.

Jopa miljoonia käyttäjiä

Netissä toimivien rikollisten jäljittäminen on rikoskomisario Saranin mukaan joskus jopa mahdotonta.

– Useimpiin palveluihin, joihin täytyy kirjautua, ei tarvitse kuitenkaan kirjautua oikealla henkilöllisyydellä. Sitten rikollisten jäljittäminen on hyvin usein vaikeaa tai jopamahdotonta.

Se on aika valtava verkko, eikä sitä voi aktiivisesti valvoa.

Sari Sarani

Avoimessa verkossa poliisi voi pyytää palveluun kirjautuneen käyttäjän tiedot palveluntarjoajalta. Tor-verkossa käyttäjät voivat toimia anonyymisti, kun keskustelu ketjutetaan useiden palvelimien kautta.

Vaikka Tor-verkko nouseekin esiin erityisesti rikosuutisissa, käytetään Tor-verkkoa paljon muuhunkin. Sähköisiin oikeuksiin erikoistuneen Electric Frontier Finland ry:n puheenjohtaja Timo Karjalainen arvioi, että verkolla on satoja tuhansia tai miljoonia käyttäjiä.

- Sitä voi käyttää periaatteessa kuka tahansa normaali pulliainenkin. Nykyään on jopa noussut tämmöinenkin käyttötarkoitus, että parisuhdeväkivallasta kärsivä osapuoli saattaa joutua turvautumaan Torin käyttöön voidakseen suojata omaa identiteettiään verkossa, Karjalainen kertoo.

Ei muutosta käytäntöihin

Poliisin ei ole mahdollista seurata kaikkea verkossa tapahtuvaa keskustelua. Sari Saranin mukaan verkon käyttäjät voivat tarvittaessa ilmoittaa internetissä havaitsemastaan epäilyttävästä toiminnasta poliisin nettisivujen Nettivinkki-palvelussa.

Suunnitelma Helsingin yliopistoon suunnitellusta joukkosurmasta paljastui, kun kolmas osapuoli otti yhteyttä viranomaisiin. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Saranin mukaan yliopistoiskun suunnittelu ei vaikuta keskusrikospoliisin toimintaan verkossa.

– Ei tätä meidän aikaisempaa käytäntöä lähdetä varsinaisesti muuttamaan. Valvomme voimavarojen mukaan ja pyrimme löytämään ongelmia niin kuin aikaisemminkin, rikoskomisario Sarani sanoo.