Europarlamenttiin tulee EU-kriitikoita populisteista uusnatseihin

EU-vastaiset puolueet saavat uuteen parlamenttiin hieman yli sata paikkaa. Joukossa on kaksi fasistista liikettä ja lukuisia muukalaisvihamielisiä puolueita. Perussuomalaiset ovat eurooppalaisten populistiliikkeiden maltillisimmasta päästä.

Eurovaalit 2014
Grafiikka.
Listan neljä alinta puoluetta sekä Saksan NPD ja Puolan KNP eivät olleet Counterpointin vertailussa mukana, NPD:n ja KNP:n taulukossa näkyvät tiedot on koostettu muista lähteistä.Yle Uutisgrafiikka

Heinäkuussa työnsä aloittavaan uuteen Euroopan parlamenttiin valittiin 18:sta populistipuolueesta, joita yhdistää Euroopan unionin vastustaminen. Puolueet saivat läpi yhteensä 108 edustajaa 751-paikkaiseen parlamenttiin.

Brittiläinen tutkimuslaitosCounterpoint (siirryt toiseen palveluun)laittoi ennen vaaleja eurooppalaisia populistipuolueita järjestykseen sen mukaan, miten ne suhtautuvat esimerkiksi väkivaltaan, maahanmuuttajiin tai seksuaalivähemmistöihin.

Haluamme, että Eurooppa on isänmaiden ja etnisten ryhmien liitto

Udo Voigt

Kaksi fasistista puoluetta

Listan kärkipuolue oli Kreikan Kultainen aamunkoitto, joka sai parlamenttiin vaaleissa kolme edustajaa. Counterpoint antoi Kultaiselle aamunkoitolle hälyttävää punaista valoa kaikissa kategorioissa. Puolueen johtoa on syytteessä osallisuudesta vasemmistolaisen hiphop-muusikon murhaan.

Saksan kansallisdemokraattinen puolue NPD sai parlamenttiin yhden paikan. Puolue ihannoi natsi-Saksan aikaisia johtajia, mutta on virallisesti sanoutunut irti väkivallasta. Puolueen tuore europarlamenttiedustaja Udo Voigt tuomittiin vuonna 2009 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

- Yritämme rakentaa liittouman ulkomaista soluttautumista vastaan ja saada Schengenin sopimuksen kumottua, Voigt sanoi vaalituloksen selvittyä.

- Haluamme, että Eurooppa on isänmaiden ja etnisten ryhmien liitto.

Ukip ja Kansallinen rintama suurimmat

EU-kriitikoiden suurimmat ryhmät tulevat Britanniasta ja Ranskasta. Brittien Itsenäisyyspuolue Ukip on Counterpointin vertailussa eurooppalaisittain maltillinen ryhmä, joka flirttailee rasismin ja muukalaisvihamielisyyden kanssa, mutta ottaa etäisyyttä Hollannin Vapauspuolueen kaltaisiin äärilaidan islamin vastustajiin.

Ranskan Kansallinen rintama puolestaan saa punaista valoa historiastaan ääriliikkenä ja muukalaisvastaisuudestaan. Rintaman perustaja Jean-Marie Le Pen on saanut tuomion juutalaisten holokaustin kiistämisestä.

Komission rakennus pitäisi muuttaa bordelliksi

Janusz Korwin-Mikke

Holokaustin on kiistänyt myös puolalaisen Uuden oikeiston kongressi -puolueen johtaja Janusz Korwin-Mikke. Puolan EU-vastaisten äänet kerännyt puolue lähettää Strasbourgiin neljä edustajaa, enemmän kuin yksikään suomalaispuolue.

- Euroopan komission rakennus pitäisi muuttaa bordelliksi. Olen käynyt siellä joten tiedän, että se toimisi hyvin, Korwin-Mikke sanoi vaalien alla antamassaan tv-haastattelussa.

Perussuomalaiset on Counterpointin vertailussa varsin maltillinen eurooppalainen populistipuolue. Tutkimuslaitos kiinnittää perussuomalaisissa huomiota puolueen maahanmuuttolausuntoihin ja homojen oikeuksia koskeviin kantoihin.