1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

UM lähettämässä selvityspyyntöä Venäjälle ilmatilaloukkauksista

Venäjältä ei ole vielä saatu selvitystä viime viikon ilmatilaloukkauksista. Selvityspyyntö lähtee lähipäivinä.

Ulkoministeriön mukaan Rajavartiolaitoksen ilmatilaloukkauksen syyepäily eli huolimattomuus tai ukkosrintaman väistö, ovat tässä vaiheessa vasta suomalaisen tutkinnan johtopäätöksiä.

– Venäjältä emme ole  vielä mitään tietoja saaneet. Epävirallisesti olimme viime viikolla yhteydessä Venäjän viranomaisiin kun ilmatilaloukkausepäily ilmeni, sanoo Mikko Kinnunen, ulkoministeriön Turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö.

Kinnusen mukaan seuraavana päivänä, kun ilmatilanloukkaukset olivat tapahtuneet, ulkoministeriö oli yhteydessä venäläisiin ja kertoi epäilystään sekä paheksui loukkausta ja ilmoitti, että siihen tullaan pyytämään selvitystä.  Samalla todettiin, että selvitystä tullaan pyytämään vasta kun kansallinen tutkinta on valmistunut.

– Vasta tällä viikolla, lähipäivinä, mahdollisesti jo huomenna otetaan seuraava askel eli toimitetaan Venäjän viranomaisille selvityspyyntö, koska nyt ilmatilaloukkaus on todettu ja kyse ei ole enää epäilystä. Nyt on tieto siitä, mitä on tapahtunut ja missä on lennetty, Kinnunen tähdentää.

Kinnusen mukaan Venäjältä ei olla missään vaiheessa pyydetty tietoja lentäjien henkilöllisyydestä.

– Kun pyydämme toiselta valtiolta selvitystä, pyydämme sitä sen vuoksi, että vieras kone on ollut Suomen ilmatilassa. Käsitykseni mukaan, kun ilmatilaloukkauksia on tapahtunut, en ole kuullut, että viimeisen 10-15 vuoden aikana niistä olisi koskaan käynnistetty rikostutkintaa, jos kyse on valtion ilma-aluksista, kuten tässäkin tapauksessa on.

– Jos kyse olisi yksityishenkilönä lentämisestä, se olisi eri asia. Virallisen lentokoneen pilottia vastaan ei ole tapana aloittaa rikostutkintaa, Kinnunen summaa.

Kinnusen mukaan aiemmin kun Suomen ilmatilaa on loukattu, on niistä osaan saatu suullinen selvitys ja joissakin tapauksissa on kyse ollut inhimmillisestä erheestä ja osassa tapauksista taas  on jouduttu toteamaan, ettei riittävää selvitystä olla saatu.

Kyse kahdesta ei aluevalvontalain mandaatista

Rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja Juha Vanhatalon mukaan tutkinnassa on kyse kahdesta lain mandaatista.

– Aluevalvontalain nojalla Rajavartiolaitoksen tehtävänjaossa on lueteltu rikoksena rangaistavaksi säädetyt asiat ja näissä esitutkinnan suorittaa esitutkintaviranomainen. Esitutkintaan kuuluu se, että selvitetään tapahtumien kulku ja siihen asti tämä tutkinta on nyt viety. Näitä tietoja tarvitsevat turvallisuusviranomaiset, Vanhatalo sanoo.

– Toisen valtion aluksen lentäminen rajan yli on paitsi poliittisesti kiinnostava asia, käynnistää myös rikoslain alueloukkauspykälän mukaan luonnolliseen henkilöön eli ilma-aluksen päällikköön kohdistuvan rikosepäilyn. Prosessina se puoli etenee, kuten mikä muukin tahansa rikostutkinta ja tässä kohdassa seuraava vaihe olisi rikoksesta epäillyn kuuleminen. Koska se ei ole mahdollista nimien puuttuessa, olen esittänyt syyttäjälle esitutkinnan lopetettamista tältä osin, Vanhatalo sanoo.