Robottiauto olisi tielläliikkujista lainkuuliaisin

Valmisteilla oleva lakimuutos mahdollistaisi ilman kuljettajaa liikkuvien autojen testauksen yleisillä teillä. Suomi haluaa olla kehitystyössä etulinjassa.

Kotimaa
Googlen robottiautossa ei tarvitse itse käännellä rattia.
Google

Tampereen kaduilla saatetaan nähdä ilman kuljettajaa liikkuvia robottiautoja jo lähitulevaisuudessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakimuutosta, joka mahdollistaisi robottiautojen testaamisen rajatuilla alueilla yleisessä tieliikenteessä.

Tampereen vihreä valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteessaan, että kaupunki hakeutuisi robottiautojen kokeilualueeksi. Vihreät näkevät hankkeessa muun muassa hyötyjä alueen elinkeinoelämälle.

Trafi pohtisi lupia

Ilman kuljettajaa ohjautuvien autojen päästäminen liikenteeseen vaatisi joka tapauksessa tarkkaa harkintaa.

– Keskeisessä roolissa olisi todennäköisesti liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka myöntäisi luvan tällaiselle ajoneuvolle. Lupaa ei kuitenkaan voi myöntää pohtimatta käyttöaluetta, sanoo liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Auton pitää noudattaa liikennesääntöjä ja liikenteessä tarvittavaa varovaisuutta.

Kimmo Kiiski

- Periaatteessa ei ole merkitystä, toimisiko ajoneuvo taajamassa, sen ulkopuolella, Itä-Suomessa tai vaikka Tampereella. Auton pitää noudattaa liikennesääntöjä ja liikenteessä tarvittavaa varovaisuutta täysimääräisesti.

Jos lakimuutos valmistuu aikataulussa, robottiautokokeilu voisi alkaa jo ensi vuonna.

– Saksa, Hollanti ja Espanja ovat omalta osaltaan mahdollistamassa tällaiset kokeilut. Mekin haluamme olla etulinjassa mukana, liikenneneuvos Kimmo Kiiski sanoo.

_Juttua korjattu 29.5. Saksa, Hollanti ja Espanja eivät ole vielä mahdollistaneet robottiautokokeiluja yleisillä teillä, vaikka niissä on siihen tähtääviä hankkeita. _