Sari Helin: Kesässämme on juuri nyt ruuhkaa

Nyt on kesä ja voi vihdoin rentoutua. Heti kun hoidetaan alta pois valmistujaiset, nimpparit, synttärit, polttarit, häät, huvipuistoreissut ja muu sellainen, kirjoittaa Sari Helin.

Sari Helin
Sari Helin.
Liisa Valonen

Kesä on sitten ihanaa ja mahdottoman rentoa aikaa. Voi vain rentoutua laiturin nokassa ja antaa maidonlämpimän veden huljuttaa talvikenkien väsyttämiä varpaita.

Sit ku on ensin selvinnyt päättäjäisviikonlopun painesta, voi rentoutua. Vielä joku vuosi sitten lasten vanhemmat olivat kevätpaineissa lähinnä sen takia, että sai töistä vapaata ehtiäkseen kuuntelemaan virttä nro 571 lapsen kevätjuhliin.

Nyt päättäjäispaineinen vanhempi joutuu miettimään sopivia opettajalahjuksia, sopivia päiväkotilahjuksia sekä oikeaoppisia valmistujaislahjoja, jotta ei lankeaisi huonon lahjanantajan epäsuosittuun rooliin ja pahimmassa tapauksessa näin tärväisi vaikka lapsensa koulumenestystä pahimmalla mahdollisella tavalla.

Sit ku on selvinnythääsesongin aiheuttamista paineista, voi rentoutua. Hääsesonki alkaa jo hyvissä ajoin räyhäkkäillä polttareilla. Räyhäkkyydellä tässä yhteydessä tarkoitetaan polttarien maksimaalista kestoa, hintaa ja lopulta kaikkeen pettyneen morsiamen vuodattamia kyyneleitä.

Onnellisimpia hääsesongilla ovat tietysti he, joilla on viidet häät ja polttarit samana kesänä

Polttarikutsut alkavat sinkoilla jo vähintään puoli vuotta ennen h-hetkeä. Polttarijärjestelyistä vastaa yleensä kaaso tai kaasojen ryhmä, jolle mikään epäinhimillinen ponnistus ei ole vierasta kun tarkoituksena on saada aikaan erikoisimmat, vauhdikkaimmat ja valtavimmat bileet.

Yhden illan kestävät, tavanomaisen tylsät ravintolapolttarit ovat niin viime sesongilta. Polttarit yleensä alkavat aamuvarhain yhteisellä sampanja-aamiaisella ja sen jälkeen vain taivas on rajana. Tosi usein taivaalle päädytäänkin kun naimisiin menijä pääsee hyppäämään laskuvarjolla tai vähintään roikkumaan benji-köyden varassa jonnekin taivaan ja maan välille.

Taivaalta voidaan päätyä sukeltamaan, sen jälkeen välillä ottaa vene Tallinnaan, josta eri näköisten palvelujen käytön jälkeen polttariseurue pääsee yöpymään vaikka läheiseen saareen nuotiotulen loisteeseen ja laulamaan epävireisesti kanoottilauluja.

Ihan parhaat polttarit kestävät kolme päivää. Niihin sisältyy syvämerensukelluksen ja riippuliidon yhdistelmiä ja valtavaa juopumista, koska miten muuten suomalaiset toisilleen ventovieraat ihmiset edes voisivat olla samassa tilassa?

Polttaribudjettia on viitteellisesti kysytty osallistujilta etukäteen, mutta se yleensä ylittyy siitä sovitusta 150 eurosta/nuppi tuplaksi. Saman verran voi varata myös jokaiseen hääviikonloppuun. Onnellisimpia hääsesongilla ovat tietysti he, joilla on viidet häät ja polttarit samana kesänä.

Sit ku on selvinnyt pakollisista huvipuistovierailuista, synttäreistä ja nimppareista, joita kaikkia ilmaantuu kesäviikonlopuille kuin läheisyydenkipeitä seitikkejä nurmikkolle. Sit ku on tehnyt pakollisen merimatkan perheen kanssa Ruotsinlaivalla vain todetakseen, ettei mikään pallomerien ja Muumien yhdistelmä enää tyydytä nykylapsen kasvavaa elämyksen nälkää. Sit voi rentoutua.

Sit ku on selvinnyt tästä kaikesta voi ottaa kesän kirjalistansa esiin ja alkaa suorittaa siitä teoksia aakkosjärjestyksessä. Kun on kirjalistan suorittanut, se pitää kertoa Facebookissa, Twitterissä ja ottaa kuva siitä Instaan.

Koska onhan kesä, voi rentoutua ja antaa maidonlämpimän veden huljuttaa talvikenkien väsyttämiä varpailta.

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono Äiti -blogin perustaja