EU:n jäsenmaiden johtajat sopivat "pakettiratkaisusta" huippunimityksissä

EU-maiden johtajat yrittävät saada aikaan ehdotuksen komission puheenjohtajasta ennen kesätaukoa, sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel. Jäsenmaat aikovat myös tarkastaa komission painotuksia.

Eurovaalit 2014

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat sopivat tiistain huippukokouksessa etsivänsä EU:n huippuvirkojen nimityksissä "pakettiratkaisua" ja tarkistavansa komission poliittisia suuntaviivoja. Päätöksellä johtajat haluavat haalia takaisin ihmisten luottamusta, jonka puute ilmeni eurovaaleissa euroskeptikkojen äänivyörynä. Tiistai-iltana järjestettyyn kokoukseen osallistuivat EU:n 28 jäsenmaan johtajat, ja Suomea edusti pääministeri Jyrki Katainen (kok).

Kokouksen jälkeen EU-jäsenmaiden vaikutusvaltaisin johtaja, Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, että Euroopan komission johtoon tuskin nousee keskustaoikeiston EPP:n kärkiehdokas Jean-Claude Juncker. Ainakin Britannian pääministeri David Cameron torppasi kokouksessa Junckerin asettamisen ehdolle.

Lissabonin sopimus velvoittaa eurovaalituloksen kuulemiseen

Tuoreimpien ennusteiden mukaan EPP pysyy suurimpana ryhmittymänä myös uudessa parlamentissa, ja sunnuntai-iltana EPP:n Juncker ilmoitti, että EPP:n vaalimenestyksen ansiosta komission puheenjohtajan paikka kuuluu hänelle. Komission johtoon on veikkailtu myös muun muassa sosialistien PES:n ryhmänjohtajaa Martin Schulzia, mutta spekulaatioissa ovat nousseet esiin myös Kataisen, Irlannin pääministerin Enda Kennyn ja Puolan pääministerin Donald Tuskin nimet.

Tiistain tapaamisen jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy kertoi keskustelevansa komission tulevasta johtajasta uuden parlamentin poliittisten ryhmien kanssa. Euroopan parlamentille esityksen komission puheenjohtajaehdokkaasta tekee EU:n ylin poliittinen elin eli Eurooppa-neuvosto.

Aiemmin EU-johtajat ovat valinneet komission puheenjohtajan itsenäisesti, mutta Lissabonin sopimus velvoittaa Eurooppa-neuvoston "ottamaan huomioon" eurovaalitulokset. Sopimuksessa ei kuitenkaan määritellä tarkemmin, että Eurooppa-neuvoston tulisi nimetä suurimman ryhmän niin kutsuttu kärkiehdokas komission johtoon.

– EPP:n jäsenenä kannatin Jean-Claude Junckeria ehdokkaaksi komission johtoon, enkä ole unohtanut sitä. Mutta minun pitää silti kunnioittaa sopimusta, Merkel sanoi.

Uusi huippukokous ennen kesätaukoa

Tietoja siitä, ketä EU-maiden päämiehet ovat mahdollisesti kaavailleet EU-komission johtoon, ei varhain keskiviikkoyönä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottu. Kokoukseen osallistunut Irlannin pääministeri Enda Kenny ilmoitti lähtiessään, että tapaamisessa oli keskusteltu yksittäisistä nimistä. Angela Merkelin mukaan tavoitteena on saada aikaan ehdotus puheenjohtajasta ennen kesätaukoa, ja seuraavan kerran EU:n jäsenmaiden johto tapaa uudessa huippukokouksessa kesäkuun 26.-27. päivänä.

EU-maiden johtajat antoivat tiistaina Rompuylle mandaatin neuvotella komission tulevista prioriteeteista sekä jäsenmaiden että lähiviikkoina muodostettavien EU-ryhmien kanssa. EU:n johtajat sopivat, että komission poliittisia painotuksia tarkastetaan uudelleen.

– Äänestäjät lähettivät vahvan viestin. Eurooppa nousee talouskriisistä, joten tarvitsemme kasvua, työtä ja kilpailukykyä, Van Rompuy sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters