1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan konservatiivinen UMP-puolue rypee vaalirahaskandaalissa

Oppositiopuolue UMP:n puheenjohtaja Jean-François Copé joutuu jättämään tehtävänsä entisen presidentin Nicolas Sarkozyn vaalikampanjaan liittyneen kuittiskandaalin vuoksi.

Ulkomaat
Ranskan parlamentin jäsen lukee Le Monde-lehteä, jonka etusivulla on uutinen UMP:n vaalirahaskandaalista. Kuva on otettu 27. toukokuuta.
Ranskan parlamentin jäsen lukee Le Monde-lehteä, jonka etusivulla on uutinen UMP:n vaalirahaskandaalista. Kuva on otettu 27. toukokuuta.Pierre Andrieu / AFP / Lehtikuva

Ranskassa eurovaalitappion kärsinyt keskustaoikeistolainen UMP-puolue rypee keskellä vaalirahaskandaalia. UMP:n johtaja Jean-François Copé joutuu eroamaan puolueen tehtailemien tekaistujen laskujen takia.

Ranskalaislehtien etusivut ovat viime viikkoina täyttyneet entisen presidentin Nicolas Sarkozyn viime vaalikampanjaan liittyvistä rahoitusepäselvyyksistä. UMP-puolueen on kerrottu rahoittaneen laittoman kalliiksi paisunutta vaalikampanjaa tekaistujen laskujen avulla. Rahat kierrätettiin puoluejohtaja Jean-François Copén ystävien omistaman yrityksen kautta.

Copén ero kävi väistämättömäksi, kun hänen avustaja Jerome Lavrilleux myönsi kuittikikkailun uutiskanava BFMTV:n haastattelussa.

– Haluan pystyä nukkumaan yöni, Lavrilleux perusteli tunnustustaan ääni murtuen.

Hänen mukaan Copé tai Sarkozy eivät olleet tietoisia toiminnasta. Herrat ovat myös itse kiistäneet tienneensä laittomuuksista yhtään mitään.

– Luottamustani käytettiin väärin, Copé sanoi eroilmoituksensa jälkeen.

Jupakka katkaisi joka tapauksessa hänen uransa ja vaikeuttaa myös Sarkozyn pitkään huhuttua paluuta politiikkaan.

Sen sijaan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen voi jälleen kerran hieraista käsiään. Hän ei säästellytkään sanojaan tuomitessaan kuittikähminnän

– Tässä puhutaan 25 miljoonasta eurosta, jotka on käytetty laittomasti Nicolas Sarkozyn vaalikampanjaan. Tämä kyseenalaistaa viime presidentinvaalien koko ensimmäisen kierroksen tuloksen, Le Pen sanoi.

Keskustaoikeiston sotkut ja sosialistien saamattomuus ovat sataneet viime aikoina äärioikeiston laariin. UMP hävisi sunnuntai eurovaaleissa kolmanneksen paikoistaan ja sosialistien kannatus jäi alle 14 prosenttiin.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi