1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

IS: Europarlamentista lähtevät saavat jättikorvaukset – jopa 120 000 euroa

Suomalaiset väistyvät euroedustajat eivät ole toistaiseksi anoneet korvausta.

Kesäkuussa 2009 valitut Suomen eurokansanedustajat valokuvattuna ennen parlamentin ensimmäistä täysistuntoa Strasbourgissa 14. heinäkuuta 2009. Osa heistä on vaihtunut kesken vaalikauden, koska he ovat siirtyneet muihin tehtäviin. Uusien meppien tieltä väistyvät nyt Sari Essayah (kd.), Mitro Repo (sd.), Petri Sarvamaa (k.), Tarja Cronberg (vihr.) ja Riikka Pakarinen (kesk.). Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Europarlamentin vaaleissa paikkansa menettäneet euroedustajat, samoin kuin europarlamentin vapaaehtoisesti jättävät edustajat voivat saada poislähtiessään suuren rahasumman, kertoo Ilta-Sanomat.

Kyse on euroedustajien palkkiojärjestelmään kuuluvasta siirtymäkorvauksesta. Sen suuruus riippuu siitä, kuinka kauan henkilö on työskennellyt europarlamentissa. Korvaus maksetaan siirtymäajalta kuukausittain kuukausipalkan suuruisena. Korvausta ei saa, jos tulee esimerkiksi valituksi kansalliseen parlamenttiin tai ministeriksi.

Minimikorvaus on runsaat 48 000 euroa, jonka saa, jos on ollut meppinä vähintään vuoden. Tämän voivat väistyvistä suomalaismepeistä saada Sari Essayah (kd.), Mitro Repo (sd.) ja Petri Sarvamaa (k.), Tarja Cronberg (vihr.) ja Riikka Pakarinen (kesk.).

Satu Hassi (vihr.) on oikeutettu runsaan 80 000 euron siirtymäkorvaukseen. Suurimman summan voi saada kolme kautta euroedustajana toiminut kokoomuksen Eija-Riitta Korhola, jolle luvassa on yli 120 000 euroa.

Siirtymäkorvausta varten on tehtävä hakemus. llta-Sanomien tietojen mukaan yksikään väistyvistä suomalaismepeistä ei ole anonut korvausta ainakaan toistaiseksi.

Korvaus perustuu euroedustajan noin 8 000 euron kuukausipalkkaan ja se on veronalaista tuloa.

Siirtymäkorvaus on tarkoitettu auttamaan pois siirtyvää entistä meppiä, sillä muutto Brysselistä vuosien työn jälkeen on usein työlästä ja siitä koituu kuluja. Monella on Brysselissä toimisto, johon on palkattu työntekijöitä. Lisäksi henkilökohtaisen elämän siirtäminen Brysselistä kotimaahan tuottaa kuluja.