1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Asiantuntijat joukkosurmien torjumisesta: Silmät avoinna uhkien varalta, sydän avoinna läheisen hyväksi

"Iskujen suunnittelu oli vakava tapaus, mutta se paljastui. Ilmoituksen tehnyt nuori mies toimi rohkeasti ja oikein." Syrjässä olevan ahdistusta ei torjuta pelkästään viranomaisvoimin, Aamu-tv:n vieraat pohtivat.

Aamu-tv:n vieraina koulusurmia ja terrorismia tutkinut Leena Malkki Helsingin yliopistosta sekä Tarja Mankkinen sisäministeriöistä.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla oikeudenkäynti, jossa kahta nuorta aikuista syytetään joukkosurman valmistelusta. Netissä tutustuneet mies ja nainen aikoivat surmata 50 ihmistä Helsingin yliopistossa. Mistä tällaiset suunnitelmat kertovat? Vieraina koulusurmia ja terrorismia tutkinut Leena Malkki Helsingin yliopistosta sekä Tarja Mankkinen sisäministeriöistä.

Joukkosurmalla avoimesti uhkailevat eivät välttämättä ole samoja ihmisiä, jotka ryhtyvät suunnitelmista tekoihin, tutkija kertoo.

- Aika monet joukkosurmia tehneistä ovat vihjaisseet aikeistaan läheisilleen tai nettikeskusteluissa, mutta he eivät ole lausuneet suoranaisia uhkauksia, koulusurmia ja terrorismia tutkinut Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Kaksi nuorta aikuista suunnitteli tappavansa kymmeniä ihmisiä Helsingin yliopiston tiloissa. Missä tapauksissa puhe sitten johtaa tekoihin? Malkin mukaan sitä ei ole tutkimuksissa saatu selville, mutta kynnys käytännön väkivaltaan on korkea, olivat puheet mitä hyvänsä.

- Voi olla myös tärkeää päästä purkamaan tunteitaan rankallakin puheella.

Kerro huolestuttavista suunnitelmista eteenpäin

Poliisin tietoon tuli vielä pari vuotta sitten yli sata uhkausta vuodessa. Määrä on laskenut tuosta selvästi, sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen kertoo.

- Jos kuka tahansa törmää esimerkiksi internetissä keskusteluun, joka huolestuttaa ja josta syntyy outo tunne, kannattaa toimia. Yksittäisen ihmisen on turha yrittää itse mitään riskianalyysia.

Poliisin nettisivuilla voi antaa vihjeen (siirryt toiseen palveluun) havainnostaan, halutessa vaikka nimettömän, minkä myötä viranomaiset arvioivat tilannetta.

Tarja Mankkisen mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa on voimistunut sellainen henki, että epäillyistä uhista kerrotaan.

- Helsingin yliopiston iskujen suunnittelu oli vakava tapaus, mutta se paljastui. [Suunnitelmista poliisille ilmoittanut] nuori mies toimi rohkeasti ja oikein, Mankkinen kehuu.

Välitä ihmisestä

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleet asiantuntijat muistuttavat, että yliopistosurmia suunnitelleiden nuorten aikuisten kohdalla puhutaan syrjäytymisestä nimenomaan pään sisällä. Samat ulkopuolisuuden tunteet ja kokemukset epäoikeudenmukaisesta kohtelusta toistuvat vastaavanlaisissa väkivalta- tai uhkaustapauksissa.

- Ei siis puhuta syrjäytymisestä niinkään taloudellisessa mielessä. Ei yksinäisyys ole asia, johon viranomaiset voivat puuttua. Se on meidän kaikkien ihmisten asia, Tarja Mankkinen sanoo.

Leena Malkin mielestä ulkopuolisuuden tunteita ja niiden mahdollisesti aiheuttamaa raivoa ei turvallisuusjärjestelyillä torjuta.

- Kuka tahansa voi tarttua läheistä hihasta ja kysyä, mikä on, Tarja Mankkinen summaa.