Intialaisohjaaja hullaantui hölmöläisistä – tekee tarinoista esityksen kotimaassaan

Intialainen palkittu ohjaaja ja kirjailija Chandradasan on rakastunut suomalaisiin hölmöläistarinoihin. Keralasta kotosin oleva professori on vetänyt viikon verran kurssia Joensuussa. Hän aikoo työstää hölmöläistarinoita kotimaassaankin.

Kotimaa
Professori Chandradasan
Riikka Heikkilä / Yle

Intian Keralasta kotoisin oleva intialainen ohjaaja ja professori Chandradasan on tutustunut suomalaisiin hölmöläistarinoihin ja ihastunut niihin. Chandradasan on toiminut viikon ajan mestarina kurssilla, johon on osallistunut esittävän taiteen toimijoita ja teatteritaiteen perusopetusta opiskelevia nuoria Pohjois-Karjalasta.

Chandradasan ohjaa Joensuun Pakkahuoneella helatorstaina nähtävän Hölmölän ihmeet -esityksen. Vajaan tunnin kestävä esitys pitää sisällään muun muassa tarinat Lyhyt täkki, Päätön Pekka, Valon vaihteluita ja kalastusta. Intialaisohjaaja aikoo käännättää tarinoita englannin kielelle ja viedä niitä kotimaahansa.

Hölmöläistarinat ovat universaaleja ja niissä olevista asioista puhutaan kaikkialla. Kun puhutaan hölmöläisistä, niin puhutaan nykyajasta. Tarinoista löytyy paljon sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja hauskoja aspekteja.

ohjaaja ja kirjailija Chandradasan

– Hölmöläistarinat taipuvat hyvin näytelmiksi. Huomasin, että Suomessa on paljon tarinoita, joita ei ole vielä käännetty. Aion koota viidestä, kuudesta tarinasta esityksen. Hölmöläistarinat ovat universaaleja ja niissä olevista asioista puhutaan kaikkialla. Kun puhutaan hölmöläisistä, niin puhutaan nykyajasta. Tarinoista löytyy paljon sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja hauskoja aspekteja. Tarinat sopivat hyvin myös omaan taiteelliseen genreeni, ohjaaja kertoo.

Pohjois-Karjalan taidetoimikunnalla oli seitsemän vuoden ajan taiteilijaresidenssi professori Chandradasanin naapurissa, Kotchissa. Pohjoiskarjalaiset taiteilijat ja intialaisohjaaja ovat tehneet yhteistyötä siis aiemminkin, nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Aiemmin Chandradasan on työskennellyt Kalevalan parissa.