Eurooppaa kiertäneet Eve ja Sean: Idässä toiveikkuutta, lännessä EU-väsymystä

Eve havaitsi, että Itä-Euroopassa moni kokee eurooppalaisuuden omaksi identiteetikseen. Sean puolestaan totesi, että eurooppalaiset ymmärtävät toisiaan historian kautta.

Toimittajat Eve Väyrynen ja Sean Ricks.
Eve Väyrysen ja Sean Ricksin tehtävänä oli etsiä eurooppalaisuutta eurovaalien alla. Kaksikko kertoi matkakokemuksistaan Aamu-tv:ssä.

Kuukauden ajan Euroopassa reissanneet Ylen toimittajat Eve Väyrynen ja Sean Ricks potevat matkaväsymystä.

Eve ja Sean selvittivät Euroopassa, keitä me eurooppalaiset olemme. Eve kävi Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa, Romaniassa ja Bulgarissa. Sean matkusti Kreikkaan, Kroatiaan, Italiaan, Ranskaan ja Skotlantiin.

Eve yllättyi siitä, miten vahvasti ihmiset Itä-Euroopan maissa tunsivat itsensä eurooppalaisiksi.

– Ehkä itse ei sitä niin koe. Aika moni kuitenkin koki, että se on ehdottomasti rinnakkainen identiteetti. Unkarilainen on myös eurooppalainen, Eve sanoi keskiviikon Ylen aamu-tv:ssä.

– Tuli käytyä hyviä keskusteluja ihmisten kanssa siitä, että se [eurooppalaisuus] löytyy jo meidän historiasta. Ollaan sellainen maanosa, joka on kokenut sotia, hyvin paljon vaikeita aikoja. Meillä on jotain yhtenäistä, jota ymmärrämme toisistamme, Sean kuvaili.

Eve arvioi, että Itä-Euroopassa ihmiset suhtautuivat Eurooppaan positiivisemmin ja toiveikkaammin kuin lännessä. Idässä eurooppalaisuus kytkeytyy vahvasti EU:hun kuulumiseen.

Toisaalta eurooppalaisuus liittyy elintasoon.

– Esimerkiksi Bulgariassa kuulin kommentin, että "en koe olevani eurooppalainen, koska meillä ei ole sellaista hyvinvointia kuin lännessä on". Bulgariassa miellettiin, että kun olisi tietty elintaso, niin sitten olisi eurooppalainen. Sitä ei ollut saavutettu ja siihen oltiin vähän petytty, Eve kertoi.

– Niissä maissa joissa kävin, näkyi enemmänkin EU-väsymystä ja tiettyä pettymystä, ettei ole mennyt niin kuin odotettiin, Sean sanoi.

Sean: Skotlannissa ei puhuta toimittajille

Even ja Seanin tehtävänä oli löytää tietyn ammatin edustajat tietyistä maista.

Evelle eniten vaikeuksia tuotti ensimmäinen haastateltava, puolalainen pörssimeklari. Kun Eve saapui Puolaan, maassa alkoi pitkät pyhät, ihmiset olivat lomilla ja pörssit kiinni. Eve sai sosiaalisessa mediassa apua haastateltavan etsimiseen ja lopulta asia järjestyi.

Seanin oli vaikeinta löytää viimeinen haastateltava, skotlantilainen poliisi. Hän onnistui jututtamaan Skotlannissa poliiseja ja poliisiylijohtoa, mutta kukaan ei halunnut puhua julkisesti.

– Sain kuulla skotlantilaisesta kulttuurista, että siellä ei hirveästi anneta haastatteluja toimittajille. Hyvä kun olisin saanut kuulemma edes kätilön puhumaan siellä.

Suunnitelmia piti muuttaa ja Sean päätyi haastattelemaan skotlantilaista tutkijaa.