Lääkäri ryhtyi miehensä kanssa karavaanariksi: "Töitä voi tehdä missä vain"

Suomalais-saksalainen pariskunta Raija ja Frank Düsing reissaa ympäri Eurooppaa asuntoautolla. Joitakin vuosia sitten karavaanariudesta tuli elämäntapa, kun he keksivät yhdistää työnteon ja matkustamisen.

Kotimaa
Raija ja Frank Düsing asuntoautossa
Asuntoautollaan ympäri Eurooppaa kiertävät Raija ja Frank Düsing tekevät sadepäivinä töitä.Mari Pekkanen / Yle

Raija ja Frank Düsing viettävät neljättä päivää Santalahden leirintäalueella Kotkassa. Aikaa vietetään asuntoauton sisätiloissa, koska ulkona sataa. Se ei haittaa, sillä sadepäivinä tehdään töitä.

– Olen ammatiltani lääkäri, mutta olen ollut tutkimustyössä ja kirjoittanut lausuntoja melkein koko ikäni. Kirjoitan lausuntoja lääkkeiden vaikutuksista ja sivuvaikutuksista Euroopan lääkintäviranomaisille, Raija Düsing kertoo.

Mies Frank nyökyttelee vieressä. Hän myy lämpöpattereiden messinkiliittimiä espanjalaisen yrityksen nimissä. Työ kuljettaa häntä Oslon ja Milanon väliä.

– Olemme karavaanareita sekä työn että loman vuoksi. Meillä on tietokone ja satelliittiyhteys mukana, joten voimme tehdä töitä missä vain, Frank sanoo.

Pariskunta päätti yhdistää työn ja lomailun seitsemän vuotta sitten.

– Kun autossa on riittävästi tilaa molempien työntekoa varten, niin se on meidän suurin motivaatio olla karavaanareita, Raija toteaa.

Keväinen Ruotsi vangitsee

Düsingit matkustavat Kotkaan tapaamaan sukulaisiaan vuosittain. Raijalla on viikonloppuna luvassa myös eräänlaiset ylioppilasjuhlat, sillä hän osallistuu 50-vuotislakkiaisjuhliin. Suomen lisäksi pariskunta kiertelee ympäri Eurooppaa.

– Pohjoismaissa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Italiassa ja Sloveniassa. Näissä olemme pääosin viettäneet aikaa.

Appiukko puhui erittäin selvästi ja hitaasti. Hän kertoi sotatarinat ja perhe oli tyytyväinen, kun joku kuunteli.

Frank Düsing

Mieleenpainuvin paikka on löytynyt länsinaapurista, Tukholman pohjoispuolelta.

– Ruotsi on miellyttävä toukokuussa, kun siellä on aina lämmin ja kotona on todella kylmä siihen aikaan.

Kielioppi tuli appiukolta

Pariskunta tapasi toisensa saksalaisessa yliopistossa vuonna -65. Kotkan Karhulasta kotoisin oleva Raija meni yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä ja Frank limnologiaa.

– Tapasimme heti muutaman ensimmäisen viikon aikana, Raija muistelee.

Frank ei oppinut suomen kieltä vaimoltaan sanaakaan. Appiukko sen sijaan oli hyvä opettaja.

– Appiukko puhui erittäin selvästi ja hitaasti. Hän kertoi sotatarinat ja perhe oli tyytyväinen, kun joku kuunteli. Minä olin tyytyväinen, kun minulla oli punainen sanakirja ja opettaja, Frank nauraa.

Avioliitosta siunaantui kaksi lasta, jotka puhuvat suomea, saksaa ja englantia. Nyt pariskunta asuu Königswinterin kaupungissa lähellä Bonnia, sillä he haluavat olla mukana lastenlastensa elämässä.

– Poika asuu Sydneyssä ja tyttö lähellä meitä. Lapsenlapset ovat pieniä niin vähän aikaa ja meillä on vapaa mahdollisuus tehdä töitä missä vaan.