1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahdeksantoista Saabin mies ei muita merkkejä haikaile

Eurajokelaisen Ilkka Vaitomaan rakkaus Saabeihin syttyi jo nuorena poikana. Ensimmäiset Saab-kauppansa hän teki yhdessä isänsä kanssa, jolla oli kokemusta merkistä jo entuudestaan. Silloin mukaan tarttui Saab 99. Nyt alla on 95. Yhteensä Vaitomaalla on ollut Saabeja jo 18.

ilmiöt
mies ja auto
Matti Kauvo / Yle

Isä yritti vakuuttaa nuorelle Ilkka Vaitomaalle, että kannattaisi ostaa Saab 96. Sen olisi saanut uutena samaan hintaan kuin käytetyn 99:n. Ilkka-poika oli kuitenkin iskenyt silmänsä 99:iin, eikä hänen päätään saanut käännettyä kukaan.

– Se vain kolahti kertaheitolla. Sen jälkeen Saabien ostaminen jäi päälle. Sama ilmiö näkyi suvun piirissä. Sukukokouksissa jotkut nauroivat, että ihan kuin autoliike olisi perustettu, kun on Saabeja piha täynnä, Ilkka Vaitomaa muistelee.

Piristystä hevosvoimien lisäyksellä

Tällä hetkellä Vaitomaa ajaa 95:sta, joka on hänen 18. Saabinsa.

– Tämä on uitettu rapakon takaa. Olen ollut tähän tosi tyytyväinen. Saab on tukeva ja turvallinen ja kooltansa sopiva tällaiselle isolle äijälle. Tähän on vähän hevosvoimiakin lisätty, niin tulee auton pirteys mukavasti esiin ajettaessa, Vaitomaa toteaa.

9000 tekee pian tilaa uudelle tulokkaalle

Vaitomaan mielessä on jo 19. Saabin hankkiminen, sillä vaimon 9000 -mallia oleva menopeli alkaa vedellä viimeisiään.

– Siinä on jo jonkin verran kilometrejä, mutta se on ollut niin hyvässä kunnossa, että ei ole vielä vaihdettu pois. Voi olla, että syksymmällä vaihdetaan, kun olisi jo yksi Saab kiikarissa, Vaitomaa miettii.

Mies myöntää yhden hairahduksen

Vaitomaa voi olla jo varma siitä, että merkki pysyy jatkossakin samana. Yksi hairahdus miehelle on kuitenkin vuosien varrella tullut.

– Jotkut tekevät kaupassa heräteostoksia ja voisi sanoa, että BMW oli minulle sellainen. Luiskahdin siihen hevosvoimien houkuttamana, mutta ei se minulla kauaa ollut. Se oli vain sellainen sivuheitto, Vaitomaa toteaa.

Lue seuraavaksi